DOLAR 34,2333 0.01%
EURO 37,0572 -0.48%
ALTIN 2.991,56-0,12
BITCOIN 2317614-1,14%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

05:51

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Işıkhan tartışmalara son noktayı koydu

Bakan Işıkhan tartışmalara son noktayı koydu

ABONE OL
21 Ekim 2024 16:08
Bakan Işıkhan tartışmalara son noktayı koydu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de milyonlarca çalışan ve emekli, emeklilikteki maaş farklılıklarını gündeme taşıyor. 2024 yılında emekli olacaklarla 2025 yılında emekli olacaklar arasındaki maaş farkının yüzde 30’a kadar ulaşacağı konuşuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuyla ilgili Anadolu Ajansı Editör Masası’na katılarak emekliler arasındaki maaş farkına dair değerlendirmelerde bulundu.

Biz tek başımıza müdahale edemeyiz

Bakan Işıkhan yaptığı açıklamada: “Kamuoyunda bize gelen sorular arasında EKK’da biz bunu tartıştık, bazı dönemlerde enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tür konular gündeme gelebiliyor. Aylık bağlama oranlarına ilişkin farklılıklar ortaya çıkabiliyor. Emeklilik sistemi ile çok fazla oynamayı düşünmüyoruz. Biz tek başımıza müdahale edemeyiz. Diğer bakanlıklarımızın bu konuda hassasiyet gösterdiklerini biliyorum. Konuyu ince eleyip sık dokumak gerekiyor bu tür durumlarla daha önce karşılaştık. 

Vatandaşlarımızın tercihine müdahale edecek bir noktada değiliz

SGK ve Bakanlık olarak bizim çalışanlarımızın daha çok üretimine, çalışmasına ihtiyacımız var. Emeklilik bir haktır. Belli bir çalışma süresini doldurduktan sonra hepimiz emekli olacak. Vatandaşlardan ricam şudur ki sağlıklı iken çalışmaya, üretmeye ülkemizin ekonomik anlamda büyümesini sağlamak amacıyla daha fazla üretmeye ihtiyacımız var. Sistemde ne kadar kalırlarsa emekli aylıklarının yüksek olacağını öngörüyoruz. Tabi biz vatandaşlarımızın tercihine müdahale edecek bir noktada değiliz. Her bir vatandaşımız e-Devlet’ten bunu rahatlıkla görebilir. Dilekçesini verip emekli aylığı hak kazanabilir. Sistemde kalıp çalışmayı tercih etmelerini ben rica ediyorum. Vatandaşlarımız aslında çalışabilirler, nitelikli personelin iş gücü kaybı da ortaya çıkacaktır. Piyasa o kadar dinamik ki iş gücü açığının olay ve kısa sürede kapatılacağını öngörebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımız bile nasıl özveri ile çalışıyor.

50-60-80 bin TL emekli aylığı alan vatandaşlarımız var

Almanya’da insanlar 40 yıl prim ödüyorlar, 20 yıl emekli aylığı alıyorlar, bizde tam tersi, 20 yıl prim ödüyorlar 40 yıl emekli aylığı alıyorlar. Ne kadar çok prim ödersek ve prime esas kazancımızı yüksek gösterirsek emekli aylığımız da yüksek olacak. Kısa sürede emekli olmayı tercih edersek tabi ki emekli aylığımız düşük olacaktır. En düşük emekli aylığını biz 12.500 TL’ye çıkardık, sanki zannediliyor ki emeklilerimizin büyük bir kısmı 12.500 TL alıyor, hayır yanlış 50-60-80 bin TL emekli aylığı alan vatandaşlarımız söz konusu.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r