DOLAR 34,2819 -0.03%
EURO 37,0905 0.21%
ALTIN 2.996,450,14
BITCOIN 2280449-0,97%
İstanbul
17°

AÇIK

05:54

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ateşkes tasarısı kabul edildi

Ateşkes tasarısı kabul edildi

ABONE OL
11 Haziran 2024 10:28
Ateşkes tasarısı kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

7 Ekim’de Hamas’ın Aksa Tufanı Harekatı’na karşılık olarak İsrail’in başlattığı ve 40 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılar hakkında Birleşmiş Milletler’den önemli bir karar çıktı. BM Güvenlik Konseyi, ABD tarafından sunulan ve Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes ile rehinelerin serbest bırakılması için Hamas’a çağrı yapan karar tasarısını ilk kez kabul etti. Karar, 14 lehte oy ve Rusya’nın çekimser kalmasıyla konseyden geçti.

Hamas’a teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı

BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen kararda, Mısır, ABD ve Katar’ın yürüttüğü diplomatik çabalara vurgu yapılırken, 31 Mayıs’ta ABD Başkanı Biden’ın sunduğu 3 aşamalı teklifin olumlu karşılandığı belirtildi. Kararda, İsrail’in Biden’ın teklifini kabul ettiği ifade edilirken, Hamas’a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.Tarafların anlaşması durumunda ilk aşamada hemen ateşkesin sağlanması, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası ve Gazze’nin kuzeyi dahil olmak üzere tüm şerit genelinde Filistinli sivillerin evlerine dönebilmesi ve uluslararası toplumun konut katkısının sağlanması öngörüldü.Kararda, tarafların anlaşması halinde ikinci aşamada krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılması talep edilirken, İsrail’in tüm Gazze’den çekilmesi istendi.Üçüncü aşamada ise Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planının başlatılacağı belirtilirken, ölen esirlerin cesetlerinin de teslim edilmesi öngörüldü. İlk aşama için müzakerelerin 6 haftadan fazla sürmesi halinde ateşkesin müzakereler bitene kadar devam edeceği kaydedilen kararda, tarafların anlaşma hükümlerine uymasının önemi vurgulanarak, BMGK ve BM üyelerinden destek istendi.Kararda, iki devletli çözüme destek verilirken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’nın Filistin Yönetimi altında birleşmesinin önemine vurgu yapıldı.

Hamas’tan ilk yorum

BMGK’nın aldığı kararla ilgili Hamas’tan ilk tepki geldi. Hamas’tan yapılan açıklamada kararın memnuniyet verici olduğu belirtilerek ateşkesin uygulanması için arabulucularla iş birliği yapmaya açık oldukları vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.