DOLAR 34,2825 0.1%
EURO 37,6455 0.01%
ALTIN 2.915,60-0,19
BITCOIN 21838912,97%
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:58

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Polis Müzesi’nde 15 Temmuz anısı

Polis Müzesi’nde 15 Temmuz anısı

ABONE OL
4 Temmuz 2024 14:32
Polis Müzesi’nde 15 Temmuz anısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı tarafından açılan Polis Müzesi, 9 Nisan 2021 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açtı. Türk Polis Teşkilatının tarihi, kültürü, gelişimi ve değişimini yeni nesillere aktarmayı amaçlayan müze, altı farklı bölümden oluşuyor.Müzenin A, B ve C bölümlerinde polis kıyafetleri, tarihi polis olayları kronolojisi, Osmanlı polis teşkilatının yapılanması, karakol maketleri, silahlar ve antika araçlar sergileniyor. D bölümünde ise kriminal inceleme ve bomba imha canlandırma alanları ile polis köpeklerinin tanıtımı yapılıyor. F bölümünde geçmişten günümüze kadar kullanılan zırhlı araçlar sergilenirken, E bölümünde ise şehitlere ait eşyalar yer alıyor. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan polislerin kişisel eşyaları bu bölümde özel bir yer tutuyor.Örneğin, Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’na yapılan saldırıda şehit olan 2’nci sınıf Emniyet Müdürleri Zafer Koyuncu, Önder Güzel, polis memuru Yakup Sürücü ile özel harekat polisleri Murat Ellik ve Murat Alkan’a ait tespihler, boyunluklar ve üniformalar özenle korunuyor.15 Temmuz’un yıl dönümü öncesinde, müze yöneticisi Asım Bulat, 15 Temmuz şehitleri için özel bir anı alanı oluşturduklarını belirtti. Bulat, “Müzemizde en önemli yerlerden biri, 15 Temmuz ile ilgili eserlerin sergilendiği bölüm. Beraber görev yaptığımız ve okul arkadaşlarımızın hatıralarını yaşattığımız yer burası. Burada, 3 arkadaşımıza ait tespih, birinin boyunluğu ve diğerinin üniforması gibi kişisel eşyalar bulunuyor” dedi.

Ben tek başıma TRT’ye gittim

Darbe girişiminde yaşadıklarını da anlatan Asım Bulat: “Eve gitmek üzereydim, çıkarken telefon geldi, darbe olduğunu, TRT’nin ele geçirildiği söylendi. Ben tek başıma TRT’ye gittim. Gittiğimde orada pek kimse yoktu. Herhalde ilk giden polis bendim. Yanlış hatırlamıyorsam bana 4 veya 5 otobüs dolusu askerin geldiğini söylediler. Önce içeriye girmeye çalıştım, ateş ettiler. Üzerime projeksiyonu yansıtarak ‘Gidin buradan, uzaklaşın’ diyerek sürekli talimat verdiler. Daha sonra İstihbarat Başkanlığından personeller geldi. Saat 23.00 civarlarında özel harekatın özel havacılık bölümünde büyük bir patlama oldu. Sonradan öğrendiğimiz kadarıyla oradaki helikoptere ateş etmişler ve orada 6 tane arkadaşımız şehit olmuş. Özel harekatta ikinci bir patlama daha oldu. Orada da birçok arkadaşımız şehit oldu.” 

Orada helikopter bizi taradı

“Orada helikopter bizi taradı, yaklaşık 15-20 metre ilerimizden kurşun geçti. Baktık olacak gibi değil, tekrar TRT’nin ön kapısına geldim. Bu arada baya vatandaş gelmişti. Biz onlarla birlikte orada asker kılığındaki bazı cuntacıları ikna etmeye çalıştık. ‘Bu yapmış olduğunuz eylem hukuka aykırı. Eğer bu eylemi devam ettirirseniz darbe yapmaktan dolayı cezalandırılırsınız’ şeklinde ikazlarda bulunduk. İçeriye girmeye çalışırken vatandaşları ve bizleri korkutmak için sürekli havaya ve yere ateş ediyorlardı. Sol bacağımın arka tarafında bir sıcaklık hissettim, meğer vurulmuşum. Vatandaşlar beni aldı, hastaneye götürdü.”

Rahmetli o gün şehit oldu, biz eşine bunu söyleyemedik

“Rahmetli Zafer Koyuncu’nun eşi, sürekli eşini arıyor, ulaşamıyor. Zafer’in şehit olduğunu biliyorsunuz; ama eşine bunu anlatamıyorsunuz. Rahmetli o gün şehit oldu, biz eşine bunu söyleyemedik. Allah bir daha devletimize, milletimize böyle bir olay yaşatmasın. Zafer rahmetli olduktan sonra müzemiz için eşinden bir hatıra talep ettik. O da bize rahmetlinin tespihini verdi, onu burada sergiliyoruz. Müzemizi gezmek için herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Aynı zamanda isteyenler sanal olarak da polismuzesi.com adresinden gezebiliyor.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r