DOLAR 34,2036 0.06%
EURO 37,9944 -0.28%
ALTIN 2.910,470,52
BITCOIN 21855320,56%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

16:16

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Op. Dr. Servet Yetkin: “Erken Tanı Hayat Kurtarır”
  • Ara Haberi
  • Genel
  • Op. Dr. Servet Yetkin: “Erken Tanı Hayat Kurtarır”

Op. Dr. Servet Yetkin: “Erken Tanı Hayat Kurtarır”

ABONE OL
1 Ekim 2024 11:53
Op. Dr. Servet Yetkin: “Erken Tanı Hayat Kurtarır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşÖzel Bursa Hayat Hastanesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında kadın muhtarlar ve kadın basın mensuplarına yönelik anlamlı bir organizasyona imza attı. Konferans Salonu’nda gerçekleşen buluşmada meme kanserinin erken teşhis ile birlikte önemi ve etkilerine yönelik bilgiler paylaşıldı. Op. Dr. Servet Yetgin, her 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığına işaret ederek, erken tanıda ise meme kanserinin tedavide başarı oranı en yüksek kanser türü olduğunu belirtti.

Meme kanseri erken tanı ile önlenebilir bir organ kanseridir

Meme kanserine dikkati çeken Özel Bursa Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başhekim Fatih Özkul: “Meme kanseri en rahat önlenebilir kanserlerin başında geliyor. Erken evrede yakaladığımız tanıları çok daha kolay kontrollerini yaparak tedavi edebiliyoruz.  Biz sadece vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmuyoruz. Bizim sağlıkçılar olarak toplumumuza olan sırumluluklarımız var. Sağlık bakanlığı tarafından kadınlarımıza 2 yılda bir mamografi çektirilmesi öneriliyor. Meme kanseri erken tanı ile önlenebilir bir organ kanseridir ve çevremizdeki kişileri de uyarıp bu hastalıktan  bir kişi kurtarabilirsek ne mutlu bize diyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Erken tanının önemini vurgulayacağız

Özel Bursa Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Koordinatör Betül Kabalar da, “Meme kanserini önce kendimiz için, daha sonra dokunduğumuz her kadın için önlenebilir olması için elimizden geleni yapmalıyız. Erken tanının önemini üstüne basa basa hatırlatacağız.” diye konuştu.

Akciğer kanserinin ardından ikinci sırada

Gerçekleşen konferansta meme kanseri için sunum yapan Op. Dr. Servet Yetkin: “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türkerinden bir tanesidir. Meme kanseri aslında yakın bir tarihe kadar akciğer kanserinin ardından ikinci sıradaydı. Son 5 yıllık sayılar önümüze geldiğinde tüm dünyada ve ülkemizde de meme kanserini kadın cinsinde en sık görülen kanser olduğunu görüyoruz. Her yıl yeni tanı konulan meme kanseri olgusu sayılarına baktığımızda her yıl bu sayının da arttığı gibi ürkütücü bir gerçekte karşı karşıyayız. Meme kanseri aslında erken tanı konulduğunda tedavi başarı şansının en yüksek olduğu organ kanserlerinden birisi. 

Tedavide yüzde yüze varan başarı oranlarımız mevcut

Mide kanseri için Meme kanseri kanserinde söylediklerimizi söyleyemiyoruz. Meme kanseri için böyle bir tedavi başarı şansı varken ve her gün yeni tedavi yöntemleri  genetik mühendislik immünoterapisi gibi çok çok yeni ve bize gelecek için çok daha cesaret veren yeni tedavi olanaklarıyla meme kanserinin %100’e varan başarı oranlarıyla tedavi edebiliyor hale geldik. Tedavide yüzde yüzlük bir başarıda olmamıza rağmen maalesef halen  meme kanserine bağlı kadın ölümlerinde birinci sırada. 

Ekim ayının tamamı meme kanseri farkındalık ayı

Dünya sağlık örgütü çok uzun zamandır ekim ayının tamamını 1 Ekim – 31 Ekim arası bir aylık dönemi tüm dünyadan meme kanseri farkındalık ayı olarak ilan etmiştir. Ülkemizde ve pek çok ülkede bu bir aylık dönemde toplumun meme kanseri konusunda bilincini artırmaya farkındalık yaratmaya ve tanıma çalışmaları yaparak erken dönemde meme kanseri hastalarını yakalayabilmek için çabalar sarf edilmektedir.  

Her 8 kadından 1’i meme kanseri riski taşımaktadır

Bugünki toplantımızın tarihinin 1 Ekim olması bu ailenin ilk gününe denk getirilmesi ve böyle bir etkinliğini yapılmasıdaki temel amaç budur. Meme kanserinde her  8 kadında birinin meme kanseri riski taşıdığını biliyoruz. Dünyada her yıl 2 milyon yeni meme kanseri hastasına tanık oluyoruz. Ülkemizde bu rakam 20.000 ile 28.000 arasında değişiyor. Bu problem bir halk sağlığı problemi gibi ele alınmalı. Biz sağlıkçılar konuya böyle yaklaşmalıyız. Meme kanseri için toplumumuzda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun farkına varmalıyız.” dedi. 

Ana nedeni Östrojen Hormonu

Gerçekleşen sunumda Op. Dr. Servet Yetkin meme kanserinde risk faktörlerinde; “ Ailede bir meme kanseri geçmişinin olması, Genetik faktörlerin etkili olması, kadınlarımızın geç yaşta doğum yapmanın riski attırdığı ve kadınlarımız için evlendikten sonra en kısa sürede doğum yapıp emzirme durumuna gelmesi gerektiğini diğer bir risk faktörü ise erken yaşta adet görmek ve geç yaşta menopoza girmek meme kanserinden önemli risklerden bir tanesidir. Çünkü meme kanserinin kadınlarda görülmesinin ana nedeni kadınlarda bulunan östrojen hormonun salgılanmasıdır. Ülkemizde obezite’nin her geçen gün artış göstermesi meme kanserini de tetikleyen faktörlerdendir. Uzun süre doğum kontrol ilaçları kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi görmek, Alkol ve sigara tüketmek meme kanserini tetikleyen riskler arasında olduğunu açıkladı. Doktor Yetkin kadınlarımızın bu risklerden bir tanesi ile karşı karşıya kalması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini ve meme kanserinde erken teşhisin çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r