DOLAR 34,2356 0.26%
EURO 37,8109 0.05%
ALTIN 2.931,840,56
BITCOIN 2088881-0,35%
İstanbul
22°

AÇIK

12:58

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Olimpiyatlarda ”trans” boksör tartışması!

Olimpiyatlarda ”trans” boksör tartışması!

ABONE OL
2 Ağustos 2024 10:18
Olimpiyatlarda ”trans” boksör tartışması!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda şok eden bir olay yaşandı. Kadınlar 66 kiloda mücadele eden İtalyan boksör Angela Carini, cinsiyeti tartışmalı Cezayirli rakibi Imane Khelif ile karşılaştığı maçın ilk dakikasında ringden çekilmek zorunda kaldı. Khelif’in yarı finalde Türkiye’nin milli boksörü Busenaz Sürmeneli ile karşılaşma ihtimali bulunuyor.

46 saniye sonra mücadeleden çekilmek zorunda kaldı

Imane Khelif’in karşılaştığı İtalyan boksör Angela Carini, maçın başlama anından kısa bir süre sonra, çenesine aldığı darbenin ardından sadece 46 saniye dayanabildi ve sahadan çekilmek zorunda kaldı. Khelif’in kadınlar branşında mücadele etme uygunluğu ise tartışma konusu olmaya devam ediyor.Maçın ardından gözyaşları içinde açıklama yapan Angela Carini, “Hayatım boyunca bu kadar sert bir yumruk yemedim. Maçla ilgili kararı komite verecek,” dedi.

Cinsiyeti tartışılan sporcunun “trans” olduğu iddia ediliyor

Cezayirli boksör Imane Khelif, 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nda cinsiyet uygunluk testinde başarısız olarak diskalifiye edilmişti. Bu durum, Khelif’in olimpiyatlarda yarışma hakkı üzerinde uluslararası tartışmalara yol açtı. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kriterlerine göre Khelif’in olimpiyatlarda yarışmasına izin verildi. Khelif’in “trans” olduğu iddia ediliyor, ancak İtalyan kamuoyunda, Khelif’in biyolojik olarak erkek olduğu ve olimpiyatlarda yarışmaması gerektiği yönünde eleştiriler yapıldı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni olayla ilgili açıklamalarda bulundu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çok üzgünüm. Dün Angela Carini ile konuştuğumda, savaşacağına dair söz verdi. Bu beni çok heyecanlandırmıştı. Adanmışlık, zihin ve karakter elbette önemlidir; ancak eşit şartlarda rekabet edebilmek de kritik. Benim bakış açıma göre bu maç dengeli bir eşleşme değildi,” ifadelerini kullandı.

Busenaz’a rakip olabilir

TRT Spor’un haberine göre, Khelif’in maçını kazanmasının ardından cinsiyet uygunluğu testinin geçilip geçilmediği konusunda tartışmalar yaşanıyor. Türk ve İtalyan yetkililer de dahil olmak üzere, Khelif’in kadınlar branşında yarışmasına karşı çıkanlar bulunuyor. Olimpiyat Komitesi aksi bir karar vermezse, “trans” olduğu iddia edilen Imane Khelif, boksörümüz Busenaz Sürmeneli’nin yarı finaldeki rakibi olabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r