DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21592590,45%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

İMSAK'A KALAN SÜRE

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

ABONE OL
19 Eylül 2024 14:18
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplandı ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50’de sabit tuttu. Açıklamada, Ağustos ayında aylık enflasyon göstergelerinin genel eğilimde belirgin bir değişim göstermediği ifade edildi. Üçüncü çeyrek göstergeleri, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonist etkisinin azaldığını doğruluyor. Temel mal enflasyonu sınırlı bir artış gösterirken, hizmet enflasyonunda iyileşme bekleniyor. Ancak, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk oluşturduğu belirtildi.

Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50’de sabit tutma kararını alırken, enflasyon beklentilerinde düzelme ve Türk lirasında reel değerlenme ile yurt içi talepte dengelenme sağlanarak aylık enflasyonun ana eğiliminin düşürüleceği ve dezenflasyon sürecinin güçlendirileceği vurgulandı. Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdürdü ve sıkı para politikası duruşunun, aylık enflasyonun belirgin ve kalıcı bir şekilde düşene ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar devam edeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizmasını ek makroihtiyati adımlarla destekleyeceğini duyurdu. Likidite koşulları muhtemel gelişmelere göre dikkatle izlenmeye devam edecek ve sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılacak. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve orta vadede yüzde 5 hedefini gerçekleştirecek parasal ve finansal koşulları sağlamayı amaçlayacak. Enflasyon ve ana eğilim göstergeleri yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarını sağlamak için tüm araçlarını kararlılıkla kullanacak. Kararlar, öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r