DOLAR 40,4343 0.24%
EURO 47,1614 0.49%
ALTIN 4.344,140,72
BITCOIN 4746917-0,23%
İstanbul
29°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meclis’te Zeytinlik Gerginliği

Meclis’te Zeytinlik Gerginliği

ABONE OL
19 Temmuz 2025 13:30
Meclis’te Zeytinlik Gerginliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, kamuoyunda “Süper İzin” olarak anılan ve zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye devam ederken gerginlik tırmandı.

Kürsü Protestosu: “Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma”

CHP ve DEM Partili milletvekilleri, teklifin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal ederek protesto düzenledi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı’nın, teklifin 17. maddesi görüşülürken kürsüyü işgal etmesine diğer muhalefet milletvekilleri de destek verdi. Vekiller, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları atarken, TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl oturuma ara verdi.

Meclis’te Tartışma ve Arbede

Verilen aranın ardından kürsü işgalinin sona ermesiyle birleşim tekrar açıldı. Ancak görüşmeler sırasında milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalarla başlayan tartışmalar kısa sürede arbedeye dönüştü. Bazı vekiller birbirlerinin üzerine yürürken, ortam diğer milletvekillerinin araya girmesiyle yatıştırıldı. Olayla ilgili taraflardan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

18 Madde Kabul Edildi

Genel Kurul’da, teklifin ilk 18 maddesi kabul edildi. Geriye kalan 2 maddenin ise bugün saat 14.00’te başlayacak oturumda görüşülmesi bekleniyor.

Zeytinlik Alanlara Madencilik İzni Genişletildi

AK Parti’nin önergesiyle teklifin 11. maddesinde yapılan değişiklikle, zeytin ağaçlarının taşınması durumunda, taşınan ve taşınamayan ağaç sayısının en az iki katı kadar yeni zeytin ağacının dikilmesi şartı getirildi. Ayrıca, bu süreçte Hazine’ye ait taşınmazların zeytinliği kamulaştırılan yurttaşlara rayiç bedelin %1’i oranında 20 yıl süreyle kiralanması imkanı sağlandı. Bu kiralama süresi, gerekli bakım yükümlülüklerini yerine getirenler için 10 yıl daha uzatılabilecek.

“Kamu Yararı” Şartı ile Madene İzin

Teklife göre, zeytinlik alanlarda yürütülmesi zorunlu olan ve başka bir bölgede gerçekleştirilemeyen madencilik faaliyetlerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kamu yararı gözetilerek izin verilebilecek. Bu kapsamda geçici tesisler de inşa edilebilecek.

Ruhsat Bedeli Kadar Ek Tahsilat

Zeytinliklerde yürütülen her madencilik faaliyeti için, ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca ücret alınacak. Rehabilitasyon çalışmaları da bu ödemelerle finanse edilecek.

Enerji Tesislerine Kamulaştırma Kolaylığı

Yenilenebilir enerji projeleri kapsamında, özel mülkiyetteki taşınmazlar için EPDK tarafından 31 Aralık 2030’a kadar acele kamulaştırma kararı alınabilecek. Aynı projeler için uygulanmakta olan izin, kira ve irtifak işlemlerindeki %85 indirim, 5 yıl daha uzatılacak. Yaşanan gerginliklerin ardından TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl, birleşimi bugün saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r