DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2240482-0,83%
İstanbul
25°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

İsrail Hizbullah’ı kalbinden vurdu!

İsrail Hizbullah’ı kalbinden vurdu!

ABONE OL
28 Eylül 2024 16:39
İsrail Hizbullah’ı kalbinden vurdu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasının hemen ardından Beyrut’un güneyinde peş peşe patlamalar yaşandı. Hureyk Mahallesi’nin hava saldırılarıyla hedef alındığını bildiren Lübnan’ın resmi ajansı NNA, bölgede yükselen dumanlara dikkat çekti. Yaklaşık 10 patlamanın duyulduğu saldırılar, Netanyahu’nun konuşmasının hemen ardından geldi.

Hizbullah ana karargahı hedef alındı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah’ın ana karargahını hedef aldığını duyurdu. Hagari, karargahın sivil yapıların altına gizlendiğini iddia ederken, saldırıda hedef alınan isim hakkında bilgi vermedi. İsrail basını ise bombardımanda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın hedef alındığını, ancak son anda kurtulduğunu öne sürdü. Lübnan güvenlik kaynakları, bu saldırının çatışmaların başlangıcından bu yana en büyük operasyon olduğunu belirtti.

Saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti, 91 kişi yaralandı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarının ağır kayıplara yol açtığını belirtti. BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Mikati, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu yeni saldırı, İsrail’in uluslararası ateşkes çağrılarını görmezden geldiğini bir kez daha kanıtlıyor.” ifadelerini kullandı. Mikati, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırarak, İsrail’in Lübnan’a yönelik “soykırım savaşını” durdurması gerektiğini vurguladı. Saldırılarda 6 kişi hayatını kaybederken, 91 kişi yaralandı. İsrail’den Yediot Ahranot gazetesi, Beyrut saldırısının gerçekleştiği anlarda Netanyahu’nun BM’de basın toplantısı düzenlediğini ve askeri danışmanının yanına gelmesinin ardından basın toplantısını hızla terk ettiğini yazdı. İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut’ta hedef aldığı noktada “Nasrallah’ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını” ve bu saldırıda “sığınak delici” bombalar kullanıldığı belirtildi. Öte yandan, Hizbullah’a yakın el-Menar televizyonu saldırıda dört binanın yıkıldığını paylaştı.

Buna her gün hazırlanıyoruz

Times Of Israel’in haberinde, adının açıklanmasını istemeyen bir İsrailli, “Kara harekatı… Bunu en kısa sürede yapmaya çalışacağız. Buna her gün hazırlandığımızı düşünüyorum ve bu da kesinlikle planlarımız dahilinde.” ifadelerini kullandı.

ABD bu operasyona dahil olmadı ve önceden uyarılmadık

Pentagon, İsrail’in Beyrut’a düzenlediği hava saldırılarından haberdar olmadığını iddia etti. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin bu operasyona dahil olmadığını ve önceden bilgilendirilmediklerini belirtti. Singh, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in saldırılar sırasında İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile görüştüğünü doğrularken, saldırıları hâlâ değerlendirdiklerini ve şu an için ek bilgi paylaşamayacaklarını söyledi. Beyaz Saray ise Başkan Joe Biden’ın ulusal güvenlik ekibi tarafından Beyrut’taki saldırılar konusunda bilgilendirildiğini duyurdu.

Suriye’ye göç edenlerin de olduğu belirtiliyor

İsrail ordusu, 8 Ekim’den bu yana Hizbullah’la süren kontrollü çatışmalar çerçevesinde, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yoğun hava saldırıları düzenledi. Lübnan makamlarına göre, bu saldırılarda 773 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 150 bin kişi de yerinden oldu. Hizbullah, İsrail’in güney ve doğu bölgelerine yönelik bombardımanına füzelerle karşılık verirken, İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerinin hedef alındığı saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi. Beyrut ve kuzeye doğru göçler sürerken, Suriye’ye sığınanların da olduğu kaydediliyor.

İsrailli sivilleri hedef alan çok sayıda hava saldırıyı yönetmiş ve geliştirdi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah’ın Hava Komutanı Muhammad Hussein Srour’un Beyrut’ta düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuştu. IDF’ten yapılan açıklamada, “Hizbullah’ın Hava Komutanı Mohammad Hussein Srour, Beyrut’ta gerçekleştirilen İsrail Hava Kuvvetleri saldırısında öldürüldü. Srour, İsrailli sivilleri hedef alan çok sayıda hava saldırıyı yönetmiş ve geliştirmiştir. ‘Demir Kılıçlar’ savaşı sırasında, İHA’lar ve patlayıcı cihazlar kullanarak İsrailli sivillere ve IDF askerlerine karşı birçok saldırı gerçekleştirdi. Srour son yıllarda Güney Lübnan’da İHA üretim projesini yönetmiş ve Lübnan’da Beyrut ve Güney Lübnan’daki sivil altyapıya bitişik İHA üretim ve istihbarat toplama tesisleri kurmuştur” denilmişti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r