DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21297980,37%
İstanbul
29°

AÇIK

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

FATF, Türkiye’yi gri listeden çıkardı!

FATF, Türkiye’yi gri listeden çıkardı!

ABONE OL
28 Haziran 2024 13:31
FATF, Türkiye’yi gri listeden çıkardı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Singapur’da düzenlenen Mali Eylem Görev Gücü Genel Kurul toplantısı sona erdi. Türkiye, 3 yılın ardından FATF gri listesinden çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıkış haberini resmi açıklama öncesinde “Başardık” mesajıyla duyurdu. Şimşek’in bu açıklamasıyla birlikte gözler Singapur’daki toplantı sonucuna çevrildi ve beklenen karar alındı: Türkiye, 2021 yılında gri listede yer aldıktan sonra şimdi gri listeden çıktı.

Türkiye FATF’in belirlediği 40 standardın tamamını sağlamış oldu

Türkiye, Meclis’te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF’in belirlediği 40 standardın tamamını sağlamış oldu. FATF tarafından yapılan açıklamada, ‘FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye’yi kutlamaktadır’ şeklinde belirtti.

FATF’nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır

Açıklamada, ‘Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF’nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır’ ifadesine yer verildi. FATF Genel Kurul toplantılarına 200’ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.

Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin beklediği karar sonrası şu açıklamayı yaptı: ‘Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamladığımız eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. Bu gelişme ile uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da artmıştır. Kararın, finans sektörümüz ve reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır.

Dezenflasyon süreci hızlandıracak

Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandırarak borçlanma maliyetleri üzerinde olumlu bir etki yaratacak. Ülkemize yönelik sermaye akışının artmasıyla birlikte Türk lirası varlıklara olan talebin artması, dezenflasyon sürecini hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da FATF kararına ilişkin açıklamada bulundu

“Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bugünkü toplantısında ülkemiz Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından temsil edilmiştir. Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.Bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir. Bu çerçevede, MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek; gerektiğinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r