DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 2333772-0,61%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

05:48

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Fidan, Hamas üyeleriyle bir araya geldi

Bakan Fidan, Hamas üyeleriyle bir araya geldi

ABONE OL
19 Ekim 2024 16:37
Bakan Fidan, Hamas üyeleriyle bir araya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, İsrail’in Gazze’deki katliamına en sert tepkileri gösterirken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş İsmail ve Hamas Siyasi Büro üyeleriyle İstanbul’da kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin ardından yeni lider Yahya Sinvar’ın İsrail tarafından şehit edilmesinin ardından yapıldı.

Toplantıda, Filistinliler arası uzlaşı süreci de değerlendirildi

Dışişleri Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Gazze’nin kuzeyi başta olmak üzere bölgedeki insani durum ele alınmıştır. Sayın Bakanımız, Gazze’de yaşanan insani felakete karşı uluslararası toplumu harekete geçirmek için diplomasinin tüm imkanlarını kullanacağımızı ifade etmiştir. Görüşmede ayrıca, rehine/esir değişimini mümkün kılacak olan ateşkes anlaşmasını sağlamaya yönelik müzakerelerdeki son durum ele alınmıştır. Toplantıda, Filistinlilerarası uzlaşı süreci de değerlendirilmiştir. Sayın Bakanımız, ahiren Mısır’ın ev sahipliğinde Kahire’de gerçekleştirilen toplantıyı takdirle karşıladığını belirtmiştir. Sayın Bakanımız görüşme vesilesiyle, Hamas yetkililerine, Yahya Sinvar’ın şehadetine ilişkin taziyelerini de iletmiştir” denildi.

Sinvar’a Gazze’den “güvenli şekilde çıkış” sözü verdiği ileri sürülmüş

Hamas, ağustos ayında İran’ın Tahran şehrinde suikasta kurban giden Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin yerine Yahya Sinvar’ın getirildiğini duyurmuştu. Hamas Siyasi Büro Üyesi Hayye, Sinvar’ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini ve onun cesurca ön saflarda çarpıştığını belirtti. İsrail gazetesi Haaretz, son aylarda Sinvar’ın saklandığına inanılan tünellerin bombalandığını bildirmişti. Ayrıca, İsrail’in rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Sinvar’a Gazze’den “güvenli çıkış” sözü verdiği iddia edilmişti.

Sevdiği ve istediği gibi şehitlik nişanını kazandı

Hamas, İsrail saldırısında şehit düşen Yahya Sinvar için dünya genelinde camilerde gıyabi cenaze namazı kılınması ve Aksa Tufanı için öfke yürüyüşleri düzenleneceğini duyurdu. Lübnan’daki Hizbullah Hareketi de Sinvar hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, Sinvar’ın İsrail’e karşı verdiği mücadelede “onur ve haysiyet madalyaları” kazandığı vurgulandı. Sinvar’ın, işgal askerleriyle son nefesine kadar çarpışarak şehitlik nişanını kazandığı belirtildi. Direnişin süreceği mesajı veren açıklamada, Sinvar’ın ve öncekilerin şehadetinin Filistin’in özgürleşmesi için kararlılığı artıracağı ifade edildi.

İsrail’e karşı tüm Filistinli gruplara birleşik bir mücadele çağrısında bulunuldu

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Yahya Sinvar’ın ölümü dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı. Açıklamada, İsrail’in Filistinlilere yönelik katliam ve soykırım uygulamalarına dikkat çekildi. FKÖ, “Geri dönüş hakkı da dahil olmak üzere haklarımızın tam olarak geri alınması, işgalin sona erdirilmesi ve 1967 sınırları temelinde Kudüs’ü ebedi başkent olarak kabul eden bir Filistin devletinin kurulması” için tüm Filistinli gruplara birleşik bir mücadele çağrısında bulundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih grubu da, “İsrail’in öldürme ve terörizm politikası, halkımızın ulusal özgürlük ve bağımsızlık haklarını elde etme iradesini kırmayı başaramayacaktır” ifadesini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r