DOLAR 34,2464 0.08%
EURO 37,0918 0.11%
ALTIN 3.004,300,42
BITCOIN 2316320-2,11%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

05:52

İMSAK'A KALAN SÜRE

Asgari ücrette iki bakandan farklı açıklama

Asgari ücrette iki bakandan farklı açıklama

ABONE OL
21 Ekim 2024 16:18
Asgari ücrette iki bakandan farklı açıklama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca asgari ücretli çalışan, 2025 yılı için zam oranını merakla bekliyor. Yıl sonu yaklaşırken enflasyon rakamlarına ilişkin tahminler de artıyor. Önceki dönemlerde asgari ücrete ara zam yapılmasına karşın, 2024 yılı için bu uygulama gerçekleştirilmemişti. Şimdi, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi yeni yılda uygulanacak zam oranını dört gözle bekliyor. Hükümetten konuyla ilgili iki yeni açıklama geldi.

TÜRK-İŞ başkanımız şimdi konuşulmasın diyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin gündeme getirilmesinin bile enflasyona yol açabileceğini belirten Kacır, “Biz hiçbir zaman toplumun hiçbir kesiminin alım gücünün enflasyona ezdirilmesine rıza göstermedik. Asgari ücretle ilgili geçmiş yıllarda bu hassasiyetle hareket edildi. Şu anki düzey de bu çerçevede belirlendi” dedi. Yıl sonu itibarıyla gerçekleşen enflasyon ve gelecek dönem öngörüleri dikkate alınacağını vurgulayan Kacır, “Rekabet gücünü sağlamak ve işsizlik oranını yükseltmemek için işveren ve işçi kesimlerinin birlikte değerlendirmeler yapması gerekiyor” şeklinde konuştu. TÜRK-İŞ başkanının bu konunun şu an gündeme getirilmemesi gerektiğine dair görüşüne katıldığını ifade eden Kacır, “Bu, önemli bir tespit. Vakti geldiğinde tüm kesimlerin bir araya geleceğine inanıyorum. İşçi ve işveren kesimlerinin ortak aklı, isabetli bir karara bizi götürecektir” dedi.

Çalışanların satın alma gücünü korumak önemli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin ekonominin genel istikrarına zarar vermeyecek bir seviyede belirleneceğini açıkladı. Işıkhan, “Asgari ücret, milyonlarca vatandaşımızı hem doğrudan hem dolaylı olarak ilgilendiren önemli bir konu. Çalışma hayatımızın temel taşlarından biri” dedi. Aralık ayı başında asgari ücret belirleme sürecinin başlayacağını vurgulayan Işıkhan, “Komisyon toplanacak, çalışmalarını sürdürecek ve işçi ile işvereni memnun edecek bir rakam belirleyecek” şeklinde konuştu. Işıkhan, her zaman işçi ve işverenlerin maksimum faydayı elde etmesini sağladıklarını belirterek, “2025 yılı asgari ücretini belirlerken bu hassasiyeti sürdüreceğiz. Çalışanların satın alma gücünü korumak önemli. Ekonomimizin genel istikrarına zarar vermeyecek bir düzeyde belirlenmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Minimum ücret bizim için çok önemli çalışma alanı

Asgari ücretle ilgili görüşmelerin aralık ayında başlayacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücretin belirlenmesi, hükümet olarak tek başımıza kontrol edebileceğimiz bir konu değil. 2025 yılı itibarıyla geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu devreye alıyoruz” dedi. Işıkhan, komisyonun toplanarak çalışmalarını belirli bir süre sürdüreceğini ve ardından işçi ile işvereni memnun edecek bir rakamın gündeme geleceğini ifade etti. “Komisyon, bu kararı alırken enflasyon oranını, ekonomik büyümeyi, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını ve vatandaşlarımızın yaşam standartlarını göz önünde bulunduracak” diye ekledi. Ayrıca, asgari ücreti minimum ücret olarak tanımladıklarını ve işverenlerin bunun üzerinde de artış yapabileceklerini vurguladı. “Minimum ücret, bizim için çok önemli bir çalışma alanı” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r