DOLAR 34,2496 -0.05%
EURO 37,0560 0.11%
ALTIN 3.027,19-0,01
BITCOIN 2297871-0,68%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:53

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çeken karar!

Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çeken karar!

ABONE OL
4 Haziran 2024 14:50
Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çeken karar!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla, üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına dair düzenleme Anayasa’ya uymadığı gerekçesiyle geçersiz kılındı. Mahkeme, rektör atamalarının kanun hükmünde kararname ile gerçekleştirilemeyeceğini belirtti ve yeni bir düzenleme için 1 yıllık bir süre verdi. Bu süre, bugünden itibaren başladı. Bu kararla birlikte, Cumhurbaşkanı’nın daha önce yapmış olduğu atamalar ise mevcut olarak kalacak.

12 ay sonra yürürlüğe girmesine de karar verdi

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı, CHP’nin 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açtığı davaya ilişkin olarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Mahkeme, rektör atamalarına dair KHK hükmünü iptal etti ve bu iptal kararının bugünden itibaren 12 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti. Gerekçeli kararda, şu değerlendirme yapıldı: “Dava konusu kural, YÖK’ün rektör atama sürecinde devlet üniversiteleri için aday gösterme, vakıf üniversiteleri için mütevelli heyetinin teklifine olumlu görüş verme gibi rolünü değiştirerek rektör atama usulünü değiştirdi. Ayrıca, atanma şartları ve görev süresi gibi rektör atama hususları da metinden çıkarıldı. Devlet üniversitelerine rektör atanma şartlarındaki bu değişiklik, Anayasa’nın kamu hizmetlerine girme hakkını düzenleyen mülga 91. maddesi kapsamında, KHK ile düzenlenemeyecek yasak alana girmektedir. Bu doğrultuda, yasama organının yeni bir yasal düzenleme yapması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı’nın, iptal edilen hükme dayanarak gerçekleştirdiği atamalar geçerliliğini koruyacaktır.”

112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak asılsız ihbarda bulunanlara valilikler tarafından 250 lira ceza verilmesine karar verildi

Yüksek Mahkeme, düzenlemenin tamamının iptal edilmesi talebini reddetti ancak bazı hükümlerin iptaline karar verdi. İlçe kaymakamlıklarında dernekler birimi oluşturulamayacağına ilişkin düzenleme, Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacı taşımadığı gerekçesiyle iptal edildi. Ayrıca, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak asılsız ihbarda bulunanlara verilen cezaların düzenlemesi de iptal edildi. Mahkeme, bu iptal kararlarının 12 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.Milli Mayın Faaliyet Merkezi Başkanlığı’nın faaliyetlerine ilişkin düzenlemelerde gümrük vergilerinden muafiyet getirilmesi hükmü de KHK ile düzenlenemeyecek konular arasında olduğu belirtilerek iptal edildi.Ayrıca, Cumhurbaşkanı tarafından atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için belirlenen yaş sınırını ortadan kaldıran kural da iptal edildi. Anayasa’nın kamu hizmetlerine girme hakkını düzenleyen maddesi gereğince, bu düzenlemenin KHK ile yapılmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Bu nedenle, yaş sınırına ilişkin kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmedildi.

TRT Genel Müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenleme, 9 ay sonra yürürlüğe girmek üzere iptal edildi

TRT Genel Müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenleme, 9 ay sonra yürürlüğe girmek üzere iptal edildi. Mahkeme, mali ve sosyal haklara ilişkin düzenlemelerin “mülkiyet hakkına ilişkin” olduğunu belirterek, bu konuda KHK ile düzenleme yapılamayacağını vurguladı. Subayların terfiye hak kazanabilmek için beklenecek sürelerin Cumhurbaşkanı tarafından uzatılabilmesine ve kısaltılabilmesine ilişkin düzenleme de 12 ay sonra yürürlüğe girmek üzere iptal edildi.Yüksek Mahkeme, vali yardımcılarının atanması ve valilerin tayin edilmesine ilişkin düzenlemelerin de 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırılmasını Anayasa’ya aykırı buldu. Gerekçede, bu kuralların Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacı taşımadığı belirtilerek, Anayasa’nın mülga 91. maddesi uyarınca verilen KHK çıkarma yetkisinin bu düzenlemeleri kapsamadığı bildirildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r