Zorunlu lise eğitiminde büyük değişim
Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir tartışılan zorunlu lise eğitimi konusunu yeniden masaya yatırdı. Dünyadaki gelişmeler, yapay zekâ ve eğitim teknolojilerindeki dönüşüm, lise kademesindeki okullaşma oranlarının artışı ve okul dışı eğitim olanaklarının çoğalması gibi etkenler bu adımda etkili oldu.
Lise Eğitimi Daha Esnek Hale Gelebilir
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, mevcut 4+4+4 sistemindeki zorunlu eğitimin son 2 yılına, yani lise 3 ve 4. sınıflara daha esnek bir yapı kazandırılması için çalışmalar başlatıldı. Amaç, merkezi sınav baskısını azaltmak ve öğrenci merkezli bir model oluşturmak.Bakanlıktan Yeni Eğitim Modelleri
Bakanlık, eğitimcilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve uzmanların görüşlerini alarak üç farklı model üzerinde duruyor:- 3+1 Modeli: İlk üç yıl zorunlu, son yıl (12. sınıf) üniversiteye hazırlık yılı olarak isteğe bağlı olacak. Öğrenciler 11. sınıf sonunda diploma alabilecek.
- 2+2 Modeli: İlk iki yıl sonunda öğrencilere diploma verilecek, isteyenler akademik eğitim için 2 yıl daha devam edebilecek.
- Yaş Modeli: Zorunlu eğitim yaş temelli olacak. 16 yaşını tamamlayanlar eğitimden ayrılabilecek. Bazı öneriler ise lise eğitiminin tamamen zorunluluk kapsamından çıkarılmasını gündeme getiriyor.