Yurtdışından telefon alanlara kötü haber

Yurtdışından getirilen telefonlarda IMEI kayıt ücretini ödemeden kaçak yolla kullanılan "IMEI kırdırma" yöntemi sona erdi. Geçen yıl ekim ayında yürürlüğe giren kanunla, sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması için tanınan süre 7 yıldan 1 yıla indirilmişti. Bu sürenin dolmasıyla birlikte, klonlama yoluyla kullanılan telefonlar birer birer kapanmaya başladı. Bu işlemi gerçekleştiren telefoncular, "Herhangi bir sorun yaşanmaz" garantisi verirken, şimdi vatandaşlarla karşı karşıya kalma riskiyle karşı karşıya. Özellikle Mecidiyeköy ve Eminönü gibi semtlerde yaygın olarak uygulanan bu yöntem, artık tarih oluyor ve telefoncular, yeni telefonlarda klonlama yapmaktan çekinir hale geldi. Mağdur olan vatandaşlar ise paralarının iadesini talep ediyor.

Biz onlara bir garanti vermedik

IMEI klonlatan vatandaşlar, telefonlarının kapanmasının ardından işlemi gerçekleştiren telefoncuların kapısını çalmaya başladı. Mecidiyeköy'de klonlama yapan bir telefoncu, "Bir haftadır klonlama yapmaya çalışıyoruz ama olmuyor. Devlet engellemiş. Daha önce klonladığımız kişilerin telefonları da kapanmaya başladı. Bizden paralarını talep ediyorlar. Zor durumda kaldık," şeklinde konuştu. 10 gündür klonlama sorunları yaşadıklarını belirten telefoncu, "Telefonu aldığınızda çift SIM ile 8 ay boyunca kullanabiliyorsunuz. Kalan 4 ay için biz klonlama ücreti alıyorduk. Vatandaş 32 bin TL ödemek yerine verdiğimiz hizmet karşılığında 2.500 TL ödüyordu. Ancak, biz onlara bir garanti vermedik; böyle bir risk olduğunu söyledik," ifadelerini kullandı.

Tarifeye ek telefonlara olan ilgi arttı

Eminönü'ndeki bir telefoncu, IMEI'si klonlanmış telefonları ikinci elde daha ucuza satın aldıklarını belirtti. Telefoncu, "Kayıtlı bir iPhone 14 Pro Max bugünkü piyasa değerine göre 45-48 bin TL'ye satılırken, kayıtlı olmayan bir telefon 20-25 bin TL'ye düşüyor. Klonlanan telefonlarda mutlaka sorun çıkıyor, bu sorunlar zamanla ortaya çıkıyor ve vatandaşlar bunu hemen fark etmiyor," dedi. Klonlanan telefonların kapanmasıyla birlikte operatör mağazalarında da yoğunluk yaşandığına dikkat çeken bir çalışan, "Son 10 gündür bir yoğunluk var. Telefon kapanınca insanlar ne yapacaklarını bilemiyor, bu nedenle önce operatöre gelerek bilgi alıyorlar," ifadelerini kullandı. Yüksek IMEI kayıt ücretinin, yurtdışından alınan telefonlar ile Türkiye'deki fiyat farkını daralttığını belirten çalışan, "Bu yüzden tarifeye ek telefonlara olan ilgi arttı," şeklinde konuştu.

45.953 TL olacak

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar için alınan IMEI kayıt ücretinin, 2025 yılı itibarıyla yüzde 45 artışla 45.953 TL olacağı duyuruldu. Ayrıca, yakın zamanda 500 TL olan yurtdışı çıkış harcının da 720 TL olması bekleniyor. 2024'ün başında belirlenen yeni kayıt ücreti ise 31.692 TL olarak kaydedilmişti. Temmuz 2023'ten yıl sonuna kadar geçerli olan IMEI ücreti ise 20 bin TL olarak belirlenmişti ve bu kapsamda 11.692 TL'lik bir artış yapılmıştı. Yurtdışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyenlerin, satın aldıkları telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırmaları gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt işleminin ardından telefon kullanıma açılıyor.