Uygulama 1 Aralık’ta Başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kış lastiği uygulamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, kış lastiği zorunluluğunun 1 Aralık 2024 ile 1 Nisan 2025 tarihleri arasında, yani dört ay boyunca geçerli olacağını duyurdu. Uraloğlu, kış lastiklerinin özellikle 7 derece altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırarak kazaların önlenmesinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. "Bu uygulama, şehirlerarası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacak. Ayrıca, hususi araç sahiplerine de kış lastiği kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz," diye konuştu. Bakan Uraloğlu, kış lastiği uygulamasının il sınırlarında ise Valilikler tarafından belirlendiğini hatırlatarak, "Valilikler, Bakanlığımızın belirlediği tarih aralığının öncesinde ve sonrasında, uygulama süresini birer ay artırma yetkisine sahip. Bu nedenle sürücülerimizin yerel duyuruları dikkatle takip etmeleri çok önemli," şeklinde uyardı.

Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kış lastiği uygulamasına dair önemli detayları paylaştı. Bakan Uraloğlu, kamyon, çekici, tanker ve otobüs gibi ağır taşıma araçlarının dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise bütün lastiklerinin kış lastiği olmasının zorunlu olduğunu belirtti. Ayrıca, seyir halindeyken değiştirilmek zorunda kalan lastiklerin de mutlaka kış lastiği olması gerektiğini vurguladı. Bakan, yalnızca buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastiklerin de kış lastiği yerine geçebileceğini hatırlatarak, "Patinaj zinciri, kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Yine de araçlarımızda zincir, takoz ve çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulunmasına özen gösterelim. Kış koşullarına uygun donanım ve ekipmanla seyahat etmek büyük önem taşıyor," dedi.

Kurallara uymayan sürücülere 4.069 TL ceza uygulanacak

Denetimlerin titizlikle yapılacağını ifade eden Bakan Uraloğlu, kış lastiği diş derinliği için belirlenen sınırları da açıkladı: "Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 milimetreden, kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise 1,6 milimetreden az olamaz. Diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülür." Ayrıca, kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işaretiyle birlikte kar tanesi sembolü bulunması gerektiğini belirten Uraloğlu, kurallara uymayan sürücülere 4.069 TL ceza uygulanacağını hatırlattı.

11 bin 576 ton kimyasal buz çözücü ve tuz çözeltisiyle kış aylarında yollarımızda kesintisiz trafik akışını sağlayacağız

Bakan Uraloğlu ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personelinin, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ile belediyelerin ilgili ekiplerinin denetimler için sahada olacağını vurgulayarak "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kış şartlarına karşı tüm hazırlıkları tamamladık. Karayolları Genel Müdürlüğümüz, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında 12 bin 634 makine-ekipman ve 13 bin 283 personelle hizmet verecek. Depolanan 737 bin 801 ton tuz ve kritik kesimler için hazırlanan 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücü ve tuz çözeltisiyle kış aylarında yollarımızda kesintisiz trafik akışını sağlayacağız." dedi.