Tütün ürünleri için yeni karar

Tarım ve Orman Bakanlığı, nargilelik tütün mamullerinin paketleri için önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik uyarınca, artık nargilelik tütün mamullerinin paketlerinde içeriğindeki tütün oranının belirtilmesi zorunlu hale geldi. Ayrıca, paketlerde renklendirici kullanılmasının önüne geçilecek.Bakanlığın hazırladığı "Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile, tütün mamullerinin teşvik edilmesini ve özendirilmesini engellemeye yönelik adımlar atılırken, kayıt dışı tütün ticaretiyle mücadeleye yönelik yeni önlemler de getirildi.Yönetmelik çerçevesinde, nargilelik tütün mamullerinin iç ambalajı üzerine üretim tarihi ve kodlama bilgisi yazılacak. Ayrıca, bu paketler silindir şeklinde olamayacak. Yeni düzenlemenin uygulanabilmesi için gerekli altyapı hazırlıkları da hızla devam ediyor.

"Gün/Ay/Yıl" kodlanması zorunlu hale getirildi

Yeni düzenleme ile sigara paketlerinde kodlama bilgileri genişletiliyor! Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğine göre, sigara paketlerinde artık üretim hat ve makine numarası, vardiya numarası ve asgari "gün/ay/yıl" kodlaması bulunması zorunlu hale getirildi. Diğer tütün mamullerinde ise en azından "gün/ay/yıl" kodlaması yer alacak.Tütün mamullerinin takip ve izlenebilirliğini artırmak amacıyla üretim tarihi bilgisi de asgari "gün/ay/yıl" formatında belirtilmek zorunda olacak. Ayrıca, nargilelik tütün mamullerinde renklendirici kullanımı yasaklanacak ve sigara filtrelerinin yalnızca silindirik formda olabileceği belirtildi.Sektörde faaliyet gösteren firmalara, bu yeni düzenlemelere uyum sağlamak için 31 Mart 2025 tarihine kadar geçiş süreci tanındı. Bu tarihten itibaren düzenlemelere uymayan ürünler piyasada bulunamayacak.

Tütün mamullerinin üretim şeklinde ve piyasaya arzında birtakım düzenlemeleri hayata geçiriyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni yönetmeliğin uygulamada karşılaşılan sorunları gidermek ve gerekli unsurları eklemek amacıyla yapıldığını belirtti. Yumaklı, düzenlemenin kayıt dışı tütün ticaretiyle etkin mücadeleye ve tütün mamullerinin kullanımını teşvik eden unsurların ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu vurguladı.Bakan Yumaklı, Türk standartlarındaki değişiklikler doğrultusunda, "(TS) 13444 Puro ve Sigarillo Standardı"nın düzenlemeleriyle yönetmeliğin uyumlu hale getirilmesinin zorunlu hale geldiğini ifade etti. Bu kapsamda yapılan yönetmelik değişikliği ile tütün mamullerinin üretim şekli ve piyasaya arzında önemli düzenlemeler getirdiklerini belirten Yumaklı, "Tütün mamulü ticaretinde kayıt dışılığı önlemeye yönelik etkin bir takip mekanizması oluşturuyor ve özendirici unsurları ortadan kaldırıyoruz," dedi.