Türkiye, İsrail ile ticareti durdurdu

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile tüm ticari ilişkilerin 2 Mayıs 2024 itibarıyla durdurulduğunu hatırlattı. Bakanlık, bazı basın organlarında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, Türkiye'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı diplomatik ve insani yardım girişimlerini en üst düzeyde yürüttüğünü vurguladı. Açıklamada, 9 Nisan 2024'te bin 19 üründe ihracatın durdurulduğu, 2 Mayıs'ta ise tüm ticaretin askıya alındığı belirtildi. Türkiye'nin, Filistin'e en fazla insani yardım sağlayan ülke olduğu da ifade edildi.

İsrail için gümrük sistemi kapalıdır

Ticaret Bakanlığı, İsrail'le tüm ticari ilişkilerin 2 Mayıs 2024 itibarıyla tamamen durdurulduğunu ve bu kararın Gazze'de kalıcı ateşkes ilan edilene kadar süreceğini açıkladı. Bakanlık, İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi veya sevkiyat olmadığını vurgulayarak, İsrail için gümrük sisteminin kapalı olduğunu belirtti. İhracat ve ithalat verilerinin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından şeffaf şekilde yayınlandığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanan ve Filistin topraklarına yönelik gerçekleştirilen sevkiyatların, sadece Filistin tarafından kullanıldığı ve bu bilgilerin açıklandığı kaydedildi.

Türkiye'nin ticareti durdurması İsrail tarafından dahi tenkit edilmektedir

Filistin'e yönelik zulme karşı dünyada ticaretini durduran yegane ülkenin Türkiye olduğu bildirilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:"Bu kararlı uygulamamız İsrail tarafından uluslararası kuruluşlar nezdinde de ülkemize karşı bir propaganda malzemesi olarak kullanılmaya çalışılmakta, Türkiye'nin ticareti durdurması İsrail tarafından dahi tenkit edilmektedir. Hal ve gerçek böyle iken, aksi yöndeki haberlerin, açıklamaların, bilgilerin tamamı Filistin davasıyla ya da temel insani değerlerle alakalı olmayan ve itibar edilmemesi gereken yalanlardan ibarettir. Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı zaman zaman ortaya atılan bu yalanların asıl amacının Türkiye'nin genel dış ticaretine ve ekonomik gelişmesine sekte vurmaya çalışmak olduğunun farkındayız. İsrail Hükümeti derhal ve kalıcı ateşkes ilan edene, Gazze'ye yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye ve Gazze'de yeniden imar faaliyetleri başlayıncaya kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Bununla birlikte Filistin davasının ve zulüm altındaki mazlum coğrafyaların her daim yanında olan ülkemizin bu duruşunun maksatlı yalan haberler ve İsrail'e hizmet eden kara propagandalarla gölgelenmesine izin verilmeyecektir." dedi.