Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için belirlenen asgari ücreti 22 bin 104 lira olarak açıkladı. Ancak, TÜRK-İŞ'in beklediği 29.583 TL'lik rakamın oldukça altında kalan bu zammın ardından, Türk-İş Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki masayı terk etti ve yeni ücreti kabul etmedi. Bugün, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay kameralar karşısına geçerek asgari ücret zammını değerlendirdi. Atalay, "Sendikanın olduğu yerde ikramiye ve yemek parası da olur" diyerek, asgari ücretin Türkiye'nin dört bir yanındaki yaklaşık 8 milyon çalışan için çok önemli olduğuna dikkat çekti. "Son 5 yıldır asgari ücret bir geçim ücreti haline geldi. Türkiye’nin yarısı asgari ücretle çalışıyor. Bu yüzden asgari ücret, ülke için, bizim için çok kıymetli" diyen Atalay, 29 bin 583 TL talebini de kamuoyuna açıkladıklarını vurguladı.
Bizim talebimiz anayasada yer alan geçim şartlarına, insanca geçim şartlarına uygun olmalı
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmeleriyle ilgili yaptığı açıklamalarda, 3 toplantının ardından kendilerine hiçbir rakam sunulmadığını belirtti. Atalay, "Bizim talebimiz, anayasada yer alan insanca geçim şartlarına uygun olmalı. Asgari ücret pazarlık konusu yapılmamalıdır" dedi. Ayrıca, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Atalay, TÜRK-İŞ dışında diğer büyük işçi konfederasyonlarıyla, DİSK ve HAK-İŞ ile de toplantılar yaparak, vergi, staj ve taşeron sorunlarına dikkat çekti. "Her sektörde işçilere ihtiyaç var" dediklerini ancak bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Türk-İş, taleplerini duyurmak için 81 ilde mitingler, iş durdurmalar ve paneller düzenledi, finali ise Ankara'da 150 bin kişinin katıldığı büyük bir mitingle yaptı. Atalay, emekçilere ve asgari ücretlilere söz verdiklerini ve bu sözleri tutmaya kararlı olduklarını ifade etti.
12 ay çalışıyoruz, 2 ayını vergiye veriyoruz
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son bütçe görüşmeleri ve asgari ücret düzenlemeleri hakkında yaptığı açıklamada, dört gözle TBMM'deki görüşmeleri takip ettiklerini ancak herhangi bir gelişme ya da düzenleme görmediklerini belirtti. "Vergi düzenlemesine ihtiyaç var, 12 ay çalışıyoruz, 2 ayını vergiye veriyoruz" diyen Atalay, bu konuda da olumlu bir adım atılmadığını vurguladı. Atalay, son asgari ücret görüşmelerinde de herhangi bir rakamın kendilerine sunulmadığını ifade ederek, "Mecbur kaldık, TÜRK-İŞ'in talebini ilettik. Dün akşam 18.30'da toplantı için haber verdiler, Bakan beni aradı ama biz katılmama kararı aldık" dedi. "Son 30 yılda 6 kez oy birliğiyle karar alındı, 2 kez hükümetle anlaşma yapıldı, ama 22 kez imza atmadık" diyen Atalay, bu süreçte rakam konusunda hiçbir bilgileri olmadığını belirterek, "Bu yüzden toplantıya katılmamızın anlamı yoktu" şeklinde konuştu. Ayrıca, Türk-İş'in yıllardır bu süreci anlattığını dile getiren Atalay, "Hükümet işverenle birlikte oluyor, istediği kararı çıkarıyor" diyerek, tepkilere de değindi. Atalay, Engin Bingöl adında bir tır şoförünün kendisini arayarak duruşlarından dolayı tebrik ettiğini aktardı ve "Bu tır şoförü asgari ücretin nasıl belirlendiğini biliyor, ama okumuş insanlar bilmiyor mu?" diyerek, sendikaların ve işçilerin suçlanmasının yanlış olduğunu söyledi.
Onun için biz zordayız, geçinemiyoruz
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, açıklanan yeni asgari ücreti sert bir dille eleştirerek, "Bu ücret, ister 6 aylık ister yıllık olsun, kabul edilemez" dedi. Atalay, devlet harçlarının yüzde 44, asgari ücrete yapılan zammın ise sadece yüzde 30 olduğunu belirterek, "Kabul edilemez, biz zordayız, geçinemiyoruz" ifadelerini kullandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na da tepki gösteren Atalay, "Bu komisyon adil değil. Adil olmayan komisyonda 50 yıldır durduk, bir daha asgari ücret komisyonuna katılmayacağız. Buradan duyuruyorum, bizi çağırmasınlar, burada yokuz artık" diye konuştu.