TBMM’nin yeni yasama yılına yarın başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni yasama yılına yarın saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekillerine hitabıyla açılacak. Yeni dönemde, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi, 9. yargı paketi, yeni anayasa çalışmaları, Can Atalay'la ilgili yargı kararı, erken seçim ve ekonomideki gelişmeler gibi pek çok tartışmalı konu Meclis gündeminde yer alacak. Ayrıca, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine bir sunum gerçekleştirecek.

TBMM Genel Kurulu saat 15.00'te açılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 28. Dönem 3. Yasama Yılı'na 2 ay aradan sonra 1 Ekim'de başlayacak. Tören, öncelikle Meclis Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla gerçekleştirilecek. Anıttaki törenin ardından TBMM Genel Kurulu saat 15.00'te açılacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşimi açtıktan sonra bir sunuş konuşması yapacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurul'a takdim edecek. Ardından yine İstiklal Marşı okunacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek. Meclis başkanlarının yasama yılı açılışında düzenlediği resepsiyon, Kurtulmuş'un ev sahipliğinde saat 19.30'da TBMM Tören Salonu'nda gerçekleşecek. Yasama yılının açılışında, devlet protokolü ve davetiye ile izleyiciler dışında TBMM'ye ziyaretçi kabul edilmeyecek.

Merkez Bankası Başkanı milletvekillerine sunum yapacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, geçen yasama yılında birinci bölümü kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ikinci bölümünün görüşmelerine başlanması bekleniyor. Teklifin görüşmeleri, sendikaların yoğun tepkileri üzerine yeni yasama yılına bırakılmıştı.Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine bir sunum yapacak. Karahan’ın, küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum gerçekleştirmesi öngörülüyor.Yeni yasama yılında, TBMM'nin gündeminde geçen yasama yılından kalan tartışmalı yasal düzenlemeler de yer alacak. Komisyonda kabul edilen ancak Genel Kurul'a indirilmeyen 9. Yargı Paketi'nin öncelikli olarak yasalaştırılması beklenirken, iktidarın yeni bir yargı paketi hazırlığında olduğu da belirtiliyor. Yeni yargı paketinde, tepkiler nedeniyle 9. Yargı Paketi'nden çıkarılan "etki ajanlığı" ve "infaz düzenlemesi" gibi konuların yer alacağı kaydediliyor.

Yeni Dönemde Meclis'in Gündemi

Yeni yasama yılının önemli gündem maddelerinden biri yeni anayasa olacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa ile ilgili olarak geçtiğimiz dönemde Meclis'teki siyasi partileri ziyaret etmişti. Kurtulmuş, yeni anayasanın usul ve esaslarını görüşmek amacıyla parti turlarına 1 Ekim'den sonra tekrar başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni anayasa konusunu Meclis'in yeni yasama yılı ile ilişkilendirmişti.Meclis'in yeni yasama yılındaki en önemli gündem maddesi ise ekonomi olacak. Ekimin ilk haftasında, ekonomik düzenlemeleri içeren yeni bir yasa teklifinin Meclis gündemine sunulması bekleniyor. Bu teklifin, ekonomide kayıt dışılıkla mücadele için yeni tedbirler içermesi öngörülüyor.Ayrıca, son dönemde artan bireysel silahlanma ve ruhsatsız silahlarla ilgili bir düzenlemenin de yeni yasama döneminde Meclis'e sunulacağı ifade ediliyor. Bu teklifle, ruhsatsız silahlara ilişkin cezaların ağırlaştırılması ve silah parçalarını ayrı ayrı toplayıp birleştirerek silah yapanlara veya parçalarını taşıyanlara yönelik ağır cezalar getirilmesi planlanıyor.

TBMM'de Dijital Platformlar ve Tüketici Koruma Düzenlemeleri Gündemde

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde, dijital platformları düzenleyecek rekabet yasa teklifi yer alıyor. Bu düzenleme ile dijital vergi kaybının düşürülmesi hedefleniyor; Amazon, Facebook, X ve Starlink gibi şirketlerin piyasayı kontrol etmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.Geçen yasama yılında komisyonda kabul edilen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklik teklifi de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek teklifler arasında bulunuyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ekimin ilk haftasında Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıklayacağı ve iktidarın yeni bir yargı paketi hazırlığında olduğu belirtiliyor. Bu bağlamda, "infaz düzenlemesi" ve "etki ajanlığı" gibi konuların yeni yargı paketinde yer alacağı kaydediliyor. Ayrıca, uyuşturucu, kadına ve çocuğa yönelik şiddet, istismar ve terör suçlarını kapsam dışında bırakacak bir infaz indirimi düzenlemesi üzerinde de çalışıldığı ifade ediliyor.

Çocuk İstismarı ve 2025 Bütçesi gündemde

Yeni yasama döneminde, çocuk suçları ve çocuğa yönelik istismarın önlenmesine ilişkin bir araştırma komisyonu kurulması planlanıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) için bir diğer önemli gündem maddesi ise 2025 yılı bütçesi olacak. Bütçenin ekim ayı ortalarında TBMM'ye sunulması ve kasım ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Bütçenin, 31 Aralık tarihine kadar TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaştırılması öngörülüyor.Ayrıca, Meclis’te Saadet Partisi ile grubu bulunan Gelecek Partisi'nin, DEVA Partisi ile grup kurma fikri gündemde. Saadet Partisi'nin de bu duruma olumlu yaklaştığı ifade ediliyor. DEVA ve Gelecek Partisi'nin Meclis'te grup kurması halinde DEVA Partisi, bu dönemde Genel Kurul’da söz sahibi olabilecek.

TBMM'de yaşanan kavgalar ve tartışmalara yönelik çeşitli önlemler de bu dönemde devreye sokulacak

Geçen dönem TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmesi sırasında fenalaşarak yere yığılan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e ilk müdahaleyi sağlıkçı milletvekilleri yapmıştı, Bitmez hastaneye kaldırılmış ancak yaşama tutunamamıştı. Genel Kurul'da rahatsızlanan milletvekilleri için de Başkanlık Divanı bölümüne tıbbi müdahaleleri hızlandırmak için acil durum butonu yerleştirildi. Meclis başkanvekilinin kullanacağı butonla sağlık ekipleri içeri girip müdahalede bulunacak. TBMM'de yaşanan kavgalar ve tartışmalara yönelik çeşitli önlemler de bu dönemde devreye sokulacak. Genel Kurul'da meydana gelebilecek fiziksel kavgaların önlenmesi amacıyla kürsüye inen basamaklardaki sivri köşeler yontuldu.