TBMM’de kayyum gerginliği!

TBMM Genel Kurulu'nda, belediyeye kayyum atanmasının neden olduğu hak ihlallerinin araştırılması amacıyla DEM Parti'nin sunduğu Meclis araştırma önergesinin öne alınarak görüşülmesi sırasında gerilim yaşandı. DEM Partili milletvekillerinin kürsüde gerçekleştirdiği eyleme müdahale eden AK Partili Osman Gökçek, DEM Partili Ferit Şenyaşar'a tekme attı. Bu hareketin ardından ortalık karıştı ve kadın milletvekilleri de arbedenin ortasında kaldı.

Farklı sonuçlar alınmayacağını da defalarca belirtti

DEM Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, grup önerisinin gerekçesini açıkladığı konuşmasında, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına tepki göstererek, seçmenin iradesinin elinden alındığını belirtti. Parlak, "Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek aslında delilik belirtisidir." dedi ve şöyle devam etti: "Bu iktidar 8 yıldır aynı şeyleri yapıyor ve farklı sonuçlar alınmayacağını defalarca belirtti. Biz bunu delilik değil, faşizm olarak görüyoruz. Faşizmden o kadar gözünüz dönmüş ki yaptıklarınızın sonuçlarını bile kestiremiyorsunuz. Siz kayyum ataması yaparak sadece DEM Parti'ye oy verenlerin iradesini gasp etmiyorsunuz."

Kayyum sisteminin basit bir idari işlem olmadığını dünya alem biliyor

DEM Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına ilişkin yaptığı konuşmada, seçme ve seçilme hakkının ortadan kaldırılmasının tüm partilere oy veren seçmenlerin iradesini gasp etmek anlamına geldiğini vurguladı. Parlak, "Partimizle olan derdiniz aslında Kürt halkıyla olan derdinizdir. Siz, Kürt'ün kimliğini, kültürünü, seçme ve seçilme hakkı dahil hiçbir siyasi, sosyal, kültürel hakkını tanımıyorsunuz. Kürtlere düşmanlık uyguluyorsunuz. Kayyum sisteminin basit bir idari işlem olmadığını herkes biliyor. Kayyum sistemi bir rejimdir, darbe sistemidir. Kürt halkına yeterince zulüm edersek boyun eğerler diye düşünüyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Kayyum halk iradesini çalan bir gaspçı olarak anılmaya mahkumdur

DEM Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, yaptığı konuşmada Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Parlak, "Biz parmakla sayılacak, vurmakla tükenecek bir halk değiliz. Kendini galip sayıp böbürlenenler bilsin ki, sizin parti militanınız olarak atadığınız kayyum, halk iradesini çalan bir gaspçı olarak anılmaya mahkumdur. Hakkari halkının özgür iradesiyle yapılanı, siz siyasi yargıyla, polis copuyla, asker tüfeğiyle yıkamazsınız. Biz eş başkanlarımıza, belediyemize, halkımızın demokratik iradesine ne pahasına olursa olsun, canımıza da mal olsa sahip çıkacağız. Seçimden önce 'Müthiş kazandığımızı göreceksiniz' dedik. Şimdi de müthiş direndiğimizi göreceksiniz. Hakkari'de asla sizlere boyun eğmeyecek ve kazanan bizler olacağız, kaybedecek olanlar da sizlersiniz." ifadelerini kullandı.

Kayyum atamasını meclis'te protesto ettiler

Parlak'ın konuşmasının ardından, DEM Partili milletvekilleri Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla ellerinde "Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" yazılı dövizlerle kürsünün etrafında toplanarak Genel Kurul'da nöbete başladı. TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca'nın uyarılarına rağmen kürsüden inmeyen DEM Partililer nedeniyle birleşime ara verildi. DEM Parti'nin kürsü eylemi devam edince, Meclis Başkanı Gülizar Biçer Karaca genel kurulu kapattı. Bu sırada DEM Partililer "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atarken, AK Partililer "Kahrolsun PKK" sloganlarıyla karşılık verdi. AK Partili vekillerin pankartları almaya çalışmasıyla kavga çıktı.

Osman Gökçek, tekme ve yumrukla saldırdı

AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek, yaşanan kavga sırasında DEM Partili Ferit Şenyaşar'a tekme attı. CHP'li Mahmut Tanal'ın paylaştığı görüntülerde, Gökçek'in kalabalığın arasından Şenyaşar'a tekme savurduğu rahatlıkla görülürken, olayın ardından gerginleşen ortamda Gökçek'in yumruk da attığı görüldü. Kadın vekiller kendilerini kavganın ortasında buldu.