Tarımsal girdi fiyat endeksinde artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre, endeks ağustosta bir önceki aya göre %1,39, geçen yılın aralık ayına göre %22,33 ve geçen yılın aynı ayına göre %33,25 oranında artış gösterdi. 12 aylık ortalamalara göre ise artış %43,15 olarak kaydedildi. Ana gruplar bazında, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi %0,99, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise %3,75 oranında yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi %30,9, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise %48,51 oranında artış gösterdi.

7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi

Yıllık Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre, 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar arasında gübre ve toprak geliştiriciler %9,27, tarımsal ilaçlar %23,07 ile yer aldı. Öte yandan, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise veteriner harcamaları %74,09 ve diğer mal ve hizmetler %67,83 ile dikkat çekti.

Aylık artış en fazla tohum ve dikim materyalinde oldu

Aylık Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre, 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup ise daha yüksek değişim sergiledi. Aylık bazda düşüş yaşayan tek alt grup, %1,11 ile enerji ve yağlayıcılar oldu. Aylık artışın daha düşük gerçekleştiği alt gruplar arasında hayvan yemi %0,48 ve diğer mal ve hizmetler %1,27 ile dikkat çekti. En yüksek aylık artış ise %4,62 ile tohum ve dikim materyali, %4,09 ile malzemeler kategorisinde gerçekleşti.