Siber Güvenlik Teşkilatı Kuruluyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, hükümetin bu konuda harekete geçtiğini belirtti. Fidan, "Müstakil siber güvenlik teşkilatının kurulması hükümetimizin gündeminde. Cumhurbaşkanımız, bunun artık gerekli olduğuna dair güçlü bir irade ortaya koydular" ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, siber güvenlik alanında atılacak adımların ciddiyetini gözler önüne seriyor.Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Anadolu Ajansı'nın canlı yayınında İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına dair önemli açıklamalarda bulundu.Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin hedef alınması sonucunda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Fidan, "İsrail, Hizbullah'ın yapacağı satın almaları önceden öğreniyor ve ardından paravan şirketler aracılığıyla bu satın alımlara müdahale ediyor" ifadelerini kullandı. Bu tür siber operasyonların yeni bir konsept olmadığını, ancak büyük ölçekli ve binlerce insanı etkileyen bir durum olduğunu vurguladı.

LÜBNAN BAŞBAKANI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Saldırıların ardından Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Geçmiş olsun dileklerimi ilettim ve Türkiye'nin her türlü tıbbi desteğe hazır olduğunu ifade ettim" dedi. Fidan, bölgedeki tırmanışın endişe verici olduğunu vurgulayarak, "İsrail'in operasyonları giderek daha provokatif bir hal alıyor. Artık İran ve Hizbullah'ın karşılık vermeme ihtimalinin kalmadığı bir noktaya geldik" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANIMIZ BU KONUDA BİR İRADE KOYDU"

Fidan, Türkiye'deki siber güvenlik durumuna ilişkin ise şunları söyledi: "Siber güvenlikle ilgili ülkemizde büyük bir farkındalık var. Ulaştırma Bakanlığı'nda kurumlarımız var ve MİT'te oldukça kabiliyetli birimler var. Müstakil bir siber güvenlik çalışması önerisi hükümetimize getirildi. Cumhurbaşkanımız da bu konuda bir irade koydu. En kısa zamanda hayata geçirilmesini bekliyoruz" dedi.

"BUNA DUR DİYECEK BİR GÜÇ LAZIM"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'deki "fanatik hükümetin" tüm tehditleri ortadan kaldırma stratejisi izlediğini ve bu yaklaşımın Gazze'de aşamalı olarak uygulandığını, şimdi ise Lübnan'da hayata geçirildiğini belirtti. Fidan, "Bu süreci Amerika'nın desteğiyle gerçekleştiriyorlar. Buna dur diyecek bir güç lazım" dedi. Ayrıca, "Bu çılgınlık sadece Filistinlilere değil, İsraillilere de zarar veriyor. Tepkilerin altında yıllarca kalabilirsiniz. Bu, sizi gelecek on yıllar boyunca güvencesizlik içinde tutacak. Akıllı İsrailliler bunu fark ediyor" ifadelerini ekledi.

SURİYE İLE İLİŞKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye ile normalleşme konusundaki soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğu açıklamalarını hatırlatan Fidan, dolaylı görüşmelerin bir süredir devam ettiğini belirtti."İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessizlik ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümüne yönelik adımlar atılması gerektiğini düşündük."Fidan, rejim ve muhalifler arasında iki tarafın anlaşabileceği bir siyasal çerçeve görmek istediklerini vurguladı. Ayrıca, "Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mültefi düşünülmeli" ifadesini kullandı. "Türkiye'nin istediği tarzda bir çözüm sağlanırsa, diğer sorunların da Suriye'de daha kolay çözüleceğine inanıyorum" dedi.Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye'ye geldiğini belirten Fidan, "5 milyonu rejim kontrolü dışında yaşıyor. Eğer orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi. Orada kendilerini güvende hissetmiyorlar" diye ekledi.