Santa Maria İtalyan Kilisesi Saldırısının Planlayıcısı Yakalandı

Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, DEAŞ'a karşı ortak bir operasyon düzenledi. MİT'in istihbari çalışmaları sonucunda, 28 Ocak 2024'te Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yapılan saldırının planlayıcılarından ve saldırıda kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatıov İstanbul'da yakalandı.MİT'in saldırı ile ilgili yürüttüğü istihbarat ve risk analizleri sonucunda, Viskhan Solmatıov'un Afganistan'daki DEAŞ yapılanması Horasan Vilayeti'ne (ISKP) bağlı olarak Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi.

ÖRGÜTLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ

Terörist Viskhan Soltamatıov'un ifadesinde, örgütle ilgili kritik bilgiler ortaya çıktı. Soltamatıov, Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırının öncesinde yapılan planlamalar ile ISKP'nin üye kazanma, finans ve lojistik faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

DAHA ÖNCE SALDIRI PLANLARI ENGELLENMİŞTİ

MİT'in yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Aralık 2023'te DEAŞ'ın Türkiye'deki sinagoglar, kiliseler ve Irak Büyükelçiliği'ne yönelik eylem planları engellenmişti. Operasyon kapsamında çok sayıda zanlı yakalanmış, örgüte ait dijital materyaller ele geçirilmiş ve Türkiye'ye yönelik planlarının gerçekleştirilmesi önlenmişti.