Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalif gruplar, 27 Kasım'da başlattıkları operasyonlarla yalnızca 12 gün içinde başkent Şam’a kadar ilerledi. Bu hızlı ilerleyişin ardından, 61 yıllık Baas rejimi sona erdi ve Beşar Esad, Rusya'ya kaçmak zorunda kaldı. Esad'ın Rusya'ya sığınmasıyla ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada, bu kararı bizzat Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayladığı ifade edilmişti.
Moskova, Esad'a sırt mı çeviriyor?
Rusya'ya milyarlarca dolar götüren Beşar Esad ile ilgili dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Rus haber ajansı Tass’a göre, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esad’ın halkını yıllarca boyun eğdirmeyi Rusya’nın desteğiyle başardığını söyledi. Lavrov, Esad’ın sosyal sorunlarla başa çıkamadığı için yönetimini kaybettiğini vurgulayarak, "Durumun kötüye gitmesinin sebeplerinden biri, önceki yönetimin uzun süren iç savaş koşullarında nüfusun temel ihtiyaçlarını karşılayamamasıydı" dedi. Bu açıklamalar, "Moskova, Esad’a sırt mı çeviriyor?" sorusunu gündeme getirdi.
Bunların arasında diplomatik, askeri unsurlar ve ticari şirketler bulunuyor
Suriye ile temasını kesmeyen Rusya, yeni yöneticilerle de görüşmelerini sürdürüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’deki tüm siyasi güçlerle temas halinde olduklarını belirterek, Rus vatandaşları ve askeri unsurların güvenliğinin öncelikli gündemlerinde olduğunu ifade etti. Zaharova, "Suriye'deki Rus vatandaşlarının güvenliği, Rus unsurları ve temsilciliklerin dokunulmazlığı bizim için kritik bir konu. Diplomatik, askeri unsurlar ve ticari şirketler dahil, bu unsurların korunması, Viyana Sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası yasal normlara sıkı sıkıya bağlı kalınarak sağlanmalıdır" dedi. Ayrıca Zaharova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda, Suriye’de kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılmasının gerektiğini vurguladı.