Geçtiğimiz günlerde, ABD Başkanı Joe Biden, koltuğunu devretmeden önce Ukrayna'ya gönderilen füzelerin Rusya topraklarında kullanılmasına onay verdi. Bu karar, dünya çapında büyük tepkilere yol açarken, kısa süre sonra Ukrayna birliklerinin Rusya iç bölgelerinde füzeleri kullanmaya başladığına dair haberler gündeme düştü. ABD'nin bu kritik adımının hemen ardından, Putin revize edilen nükleer doktrinini imzaladı. Yeni doktrinde ise dikkat çeken bir ifade yer aldı: "Rusya Federasyonu’na veya müttefiklerine karşı herhangi bir devletin askeri koalisyon çerçevesinde gerçekleştirdiği saldırı, bu koalisyonun saldırısı olarak değerlendirilecektir."
48 saat boyunca koruma sağlayabildiği belirtildi
Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, tüm dünya nükleer savaş riskiyle karşı karşıya kalırken, Rusya’dan gelen yeni bir adım bu endişeyi iyice artırdı. Olası bir nükleer saldırıya karşı hazırlıklı olmak adına, taşınabilir sığınakların seri üretimine başlandığı açıklandı. Acil Durumlar Bakanlığı'na bağlı bir araştırma enstitüsünün duyurduğu bu sığınaklar, nükleer saldırılara karşı şok dalgalarına ve radyasyona karşı koruma sağlıyor. Rus basınında yer alan haberlere göre, 'KUB-M' adı verilen bu taşınabilir sığınaklar, afet durumlarında 48 saat boyunca güvenlik sunabiliyor. Seri üretime geçen bu mobil sığınakların sunduğu korumalar arasında, konvansiyonel silahlardan kaynaklanan patlamalar, şarapnel, tehlikeli kimyasallar ve yangınlara karşı da dayanıklılık bulunuyor.
Vatandaşların güvenliğini sağlamaya yönelik önemli bir adım
Dışarıdan bakıldığında konteynere benzeyen bu mobil sığınaklar 2 modülden oluşuyor ve tırlar ile kolay bir şekilde taşınabiliyor. Araştırma enstitüsü, mobil sığınağı "Doğal afetlerden ve insan kaynaklı kazalardan kaynaklanan çeşitli tehditlerden insanları koruyan çok işlevli bir yapı" olarak tasvir etti. Sığınak "vatandaşların güvenliğini sağlamaya yönelik önemli bir adım" olarak açıkladı.