Nazım’ın İzleri Bursa’nın Hafızasında
Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Kent Müzesinde Nazım Hikmet’in 123. doğum yıldönümünde anma töreni ve Nazım Hikmet’in eşyalarının tanıtıldığı basın toplantısı gerçekleşti.
Gerçekleşen basın töreninde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Büyük ustamız Nazım Hikmet, Bursa'nın belleğini oluşturan, dünyaya ilham veren bir sanatçıdır. Onun Bursa'daki izlerinin açığa çıkması ve daha yakından tanınma fırsatını sunduğunuz için mesai arkadaşlarıma, destek olan ailelere ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Çocukluğumuzdan beri onun şiirlerini okuyarak büyüdük. Yasak olduğunu bile bile bu eserleri okuduk ve zaman zaman bu yüzden sıkıntılar çektik. Ancak, bu büyük ustayı unutmak mümkün değil. Bursa'daki izlerinin varlığını ortaya çıkarmak bizim için büyük bir mutluluk. Nazım için bir kültür evi ve Nazım Çınarlığı yaptık. Her gün bu kavramları yaşatmak için çalışıyoruz. Kültür Daire Başkanlığımız bu yıl, 2025’i Nazım Hikmet Yılı ilan etti ve bu çalışmalar yıl boyunca devam edecek.
11 yıl boyunca insanlara ilham vermiştir
Bugün burada, farklı bir çalışmayla sizlerle buluşmuş bulunuyoruz. Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin, Nazım’ın burada geçirdiği on bir yılı ve onun sanatına dair hikayeleri öğrenmelerini istiyoruz. Nazım Hikmet, on üç yıllık hapis hayatının on bir yılını Bursa'da geçirmiştir. Bu süre zarfında, Balaban gibi ressamların yetişmesine önayak olmuş, kooperatiflerle ilişki kurarak hem gelir elde etmiş hem de gelişmesine katkı sunmuştur. Nazım Hikmet’in belki de birçok ilden daha fazla hikayesi olan bir kent Bursa’dır. Bu durumu çok iyi değerlendirmemiz ve anlamamız gerekiyor. Nazım Hikmet’i artık Bursalı olarak görmek ve onu yerli ve yabancı turistlere tanıtmak bizim görevimizdir. Bursalı bir şair olarak, on bir yıl boyunca birçok alanda insanlara ilham vermiştir. Ben de, bu konuda tanıştığım kent yöneticilerinden biriyim. Nazım’ı anlattığımız sohbetlerimizde, onun eserlerinin ve yaşamının önemini vurguladık. Şuan da bulunduğumuz bu bina ağır ceza mahkemelerinin olduğu bir binadır. Bu salon ise Nazım’ın yargılandığı salondur. Bursalılar kendi değerlerine sahip çıkmalıdır bu değerlerden biri de Nazım Hikmet’tir.” dedi.