Müteahhide rekor ceza

Adana'da 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremin ardından 96 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün, ağır bir ceza ile karşılaştı. 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen duruşmada, tutuklu sanık Hasan Alpargün, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşma salonunda avukatlar ve müştekiler hazır bulundu. Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek, toplanan tüm delillerin ışığında sanık Hasan Alpargün'ün cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını talep etti. Alpargün, 62 kez müebbet ve toplamda 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu durum, inşaat sektöründeki güvenlik ve denetim tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

1975 Deprem Yönetmeliğine uygun olarak inşaat yaptım

Hasan Alpargün, Adana'daki depremin ardından hakkındaki iddialara yanıt verdi. Savunmasında, binayı inşa etmeden önce zemin etüdü yaptırdığını öne sürerek, "Ben kanunlara uygun bir apartman inşa ettim. İnşaatta hiçbir eksik malzeme kullanmadım. 1975 Deprem Yönetmeliğine uygun olarak inşaat yaptım. Proje eksiksiz ve kusursuzdur. Binanın iskanını aldım. 1998 yılındaki Ceyhan depreminde binada hasar oluşmadı. Bina kendisini bu bakımdan ispatlamıştır," ifadelerini kullandı. Alpargün, binada büyük tadilatların yapıldığını ve taşıyıcılara fiziki müdahaleler olduğunu belirterek, "Depremin ivme kuvveti binayı yıkmıştır. Olaydan sonra polise kendim teslim oldum," dedi. Ayrıca, sağlık sorunlarından da bahsederek, "Kanser hastasıyım. Anjiyo oldum, 73 yaşındayım. Uzun süredir tutukluyum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum," şeklinde savunmasını sonlandırdı. Bu beyanlar, davanın seyrini etkileyebilecek unsurlar arasında değerlendiriliyor.

46 sayfalık ikinci bilirkişi raporu dikkate alındı

Duruşmaya katılan müştekiler, Hasan Alpargün'den şikayetçi olduklarını belirterek, sanığın cezalandırılmasını talep etti. Müşteki avukatları ise, Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 6 kişilik bir heyetin hazırladığı 46 sayfalık ikinci bilirkişi raporunu dikkate alarak, Alpargün'ün "olası kastla öldürme" suçundan cezalandırılmasını ve savcılığın bu yönde mütalaasını değiştirmesini istedi. Mahkeme heyeti, Alpargün'ü "olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 62 kez müebbet ve toplamda 865 yıl hapis cezasına çarptırarak, mevcut tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bu durum, deprem sonrası inşaat güvenliği ve sorumluluk konularında tartışmaları derinleştirdi.

6 Şubat 2023'te KKTC'ye gittiği belirlenmişti

Adana'da depremde yıkılan Alpargün Apartmanı ile ilgili soruşturma kapsamında, hakkında yakalama kararı çıkarılan müteahhit Hasan Alpargün'ün 6 Şubat 2023'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gittiği tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda Lefkoşa Emniyet Müdürlüğü'ne teslim olan Alpargün, Adana'ya geri getirilmiş ve 13 Şubat 2023'te tutuklanmıştı. Alpargün'ün, Türkiye'den KKTC'ye 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin Türk lirasını transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa'da daire satın almak için girişimde bulunduğu iddia edilmişti. Tutuklu müteahhit, savcılık ifadesinde, "Önceden planlanan bir program dahilinde 6 Şubat'ta aile dostlarımızı ziyaret amaçlı oğlumla KKTC'ye gittik. 3 gün sonra söz konusu apartmanın yıkıldığını öğrendim. Oğlumu olayları öğrenmesi için hemen Türkiye'ye gönderdim. Kesinlikle kaçmak gibi bir niyetim yoktu," şeklinde beyanda bulundu. Bu açıklamalar, davanın seyrine etki edecek unsurlar arasında değerlendiriliyor.