Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir düzenleme, staj ya da çıraklık döneminin emeklilik tarihini etkilemesine yönelik çalışmayı Meclis’e getirdi. Lise döneminde staj yapanlar, sosyal güvenlik primlerinin ödenmemesi nedeniyle emeklilik hesaplamasında bu süreleri saydırmakta zorlanıyor. Ancak, bu durumun değiştirilmesi için önemli bir adım atıldı. Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, çıraklık ve staj sürelerinin emeklilik hesaplamasında dikkate alınması için Meclis’e kanun teklifi sundu. Teklif, staj süresinin emeklilik için belirleyici bir tarih olması gerektiğini vurguluyor.
Kanun Teklifinde Neler Yer Alıyor?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair sunulan kanun teklifinde, mesleki eğitim gören öğrencilere yönelik düzenlemeler dikkat çekiyor. Teklife göre, "Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklar, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ve staja tabi tutulan öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ve yükseköğrenim sırasında staj yapan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri" emeklilik hesaplamasında dikkate alınacak. Ayrıca, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından, geçmişte yapılan çıraklık, staj ve eğitim süreleri için de talepte bulunulması ve borçların ödenmesi halinde sigortalılık başlangıç tarihi geriye çekilebilecek.
Borcunu Ödeyen, Geçmiş Süreleri Hesaba Katabilecek
Kanun teklifine göre, sigortalılar, geçmişteki çıraklık ve staj sürelerini borçlanarak sigortalılık başlangıç tarihlerini geriye çekebilecek. Bu düzenleme ile çıraklık ve staj sürelerinin sigortalılık süresine eklenmesi sağlanacak.