Hükümet, ücretten çalışma saatlerine, esnek çalışma modelinden haftalık ve yıllık izne kadar birçok alanda yeni düzenlemeler yapmak için çalışmalarını hızlandırdı. Esnek çalışma, çalışanlara nerede, ne zaman ve nasıl çalışacaklarına dair daha fazla esneklik tanıyan bir sistem olarak öne çıkıyor. Bu modelle, bir şirket, çalışanlarının haftada beş gün yerine haftanın bir kısmında uzaktan çalışmasına olanak tanıyabiliyor. Esnek çalışma modeline yönelik çalışmalar devam ederken, AK Parti, esnek çalışmayı düzenleyecek yeni bir yasal çerçeve hazırlığı içinde. Bu düzenleme ile hangi iş gruplarının esnek çalışma kapsamına gireceği kanunla net bir şekilde tanımlanacak. Ayrıca, esnek çalışma modeliyle ilgili olarak işveren temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle önümüzdeki günlerde görüşmeler yapılacak.
İş Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile 'esnek çalışma' yeniden tanımlanacak
Yeni Şafak’ın haberine göre, AK Parti kaynakları, son dönemde esnek çalışma modeli ile ilgili çıkan ve çalışma saatlerinin kısaltılacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Kamu sektöründe çalışma saatlerinin kısaltılması gibi bir düzenlemenin söz konusu olmadığı belirtildi. İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikle 'esnek çalışma' yeniden tanımlanacak. Bu yeni tanım, tam gün çalışmayan, yarım gün çalışan, haftanın belirli günlerinde çalışan, kısa vadeli işler yapan ve geçici çalışan gibi farklı grupları kapsayacak. Esnek çalışma modeli, genel bir uygulama değil, her bireye özel olarak uygulanacak.
Compressed week
Belli meslek gruplarını kapsayacak 'esnek çalışma modeli' ile ilgili olarak, "uzaktan çalışma modeli", "kısmi çalışma modeli", "değişken zamanlı çalışma modeli" ve "akademik eğitim amaçlı çalışma modeli" gibi farklı başlıklar üzerinde duruluyor. Esnek çalışma saatlerini uygulayan bazı şirketler, "compressed week" olarak bilinen sistemi tercih ederken, diğerleri ise mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerini bir saat ileri ya da geri alarak (istihdam edilen kişinin toplam mesai saatini tamamlaması koşuluyla) esnek çalışma modelini sürdürmeye devam ediyor.
Çalışma saatlerinin 44 saatten 36 saate düşürüleceğini söylemişti
Esnek çalışma sistemi kapsamında birçok ülkede çalışma saatlerinde önemli düşüşler yaşandı. Dominik Cumhuriyeti hükümeti, gönüllü bir deneme süreci başlatarak, çalışma saatlerini 44 saatten 36 saate indireceklerini açıklamıştı. Bu modelde, şirketler hafta içi her gün 8 saat ve cumartesi günleri ise 4 saat çalışırken, toplamda haftalık 44 saati geçmedikleri sürece mesai saatlerini istedikleri şekilde dağıtabiliyorlar. İngiltere, 2023 yılında dünyanın en büyük dört günlük çalışma haftası denemesini başlatarak, olumlu sonuçlar almıştı. Bazı ABD şirketleri de daha kısa çalışma haftalarına geçiş yaparken, Şili, haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate indiren bir yasa tasarısını onaylamıştı.