Merkez Bankası’ndan aylar sonra bir ilk!

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun (Kurul), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'den 47,5'e indirerek faiz politikasında yeni bir adım attığı duyuruldu. Ayrıca, operasyonel çerçevede yapılan değişiklikle, Merkez Bankası'nın gecelik vadeli borçlanma ve borç verme oranlarının, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına göre -/+ 150 baz puanlık marj ile belirleneceği belirtildi. Açıklamada, enflasyonun ana eğiliminin Kasım ayında yataya yakın seyrettiği, Aralık ayında ise öncü verilerin ana eğilimde bir düşüşü işaret ettiği ifade edildi. Son çeyreğe dair veriler, yurt içi talebin yavaşladığını ve bu durumun enflasyondaki düşüşü destekleyici bir etkisi olduğunu gösteriyor. Temel mal enflasyonunun düşük seyrini sürdürdüğü, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiği vurgulandı. Ayrıca, işlenmemiş gıda enflasyonunun, önceki iki aydaki yüksek seviyenin ardından Aralık ayında ılımlı bir görünüm sergilediği aktarıldı. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki iyileşme eğiliminin devam etmesine karşın, dezenflasyon süreci açısından risklerin sürdüğü ifade edildi.

Aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir

Merkez Bankası, para politikasındaki kararlı duruşuyla, yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme sayesinde aylık enflasyonun ana eğilimini düşürerek dezenflasyon sürecini güçlendirdiğini vurguladı. Maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece katkı sağladığı ifade edildi. Açıklamada, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının süreceği, enflasyon beklentilerinin öngörülen seviyeye yaklaşana kadar bu duruşun korunacağı belirtildi. Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak, öngörülen dezenflasyon sürecini destekleyecek şekilde belirleneceği bildirildi. Kurul, kararlarını enflasyon görünümüne odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacağını, enflasyonun belirgin ve kalıcı bir şekilde bozulması durumunda ise para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağını duyurdu.

Hedef yüzde 5

Merkez Bankası, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizmasının, ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceğini duyurdu. Likidite koşullarının, olası gelişmeler ışığında yakından izlenmeye devam edileceği belirtilirken, sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı vurgulandı. Kurul, politika kararlarını alırken parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulunduracak, enflasyonun ana eğilimini aşağı çekecek ve orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşılmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve ana eğilim göstergeleri sürekli takip edilerek, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda tüm araçlar kararlılıkla kullanılacaktır. Kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı belirtilirken, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nin beş iş günü içinde yayımlanacağı duyuruldu.

Ekonomistlerin 2025 yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 29,50 oldu

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik yapılan beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla tamamlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin 4'ü politika faizinin sabit tutulacağını öngörürken, 10'u faiz indirimi bekledi. Ekonomistlerin ortalama beklentisi, faiz oranının 150 baz puan indirilerek yüzde 48,50'ye çekileceği yönünde oldu. Anket sonuçlarına göre, ekonomi uzmanlarının politika faizi beklentileri yüzde 47,50 ile yüzde 50,00 arasında değişirken, 2025 yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 29,50 olarak belirlendi.