Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu kamuoyuna sundu. Karahan, 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişiklik yapmadıklarını belirtti. TCMB, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korudu.Başkan Karahan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar:
- "Dezenflasyon süreci, öngördüğümüz gibi başladı."
- "Kredi büyümesindeki yavaşlama belirginleşti."
- "Bir önceki rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz."
- "Küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi, hizmetler sektörü öncülüğünde devam ediyor."
- "Gelişmiş ülkelerden bazıları faiz indirim sürecine başladı."
Yılsonu enflasyon tahmini
Son dönemde enerji fiyatlarında dalgalanmalar gözlemlendi. Küresel büyümenin 2024'te sınırlı, 2025'te ise daha belirgin bir artış göstermesi bekleniyor. İkinci çeyrekte yurt içi talepte bir yavaşlama yaşanıyor ve sıkılaşma, ihtiyari harcamalar üzerinde etkili oluyor. Üçüncü çeyreğe dair öncü göstergeler, iç talepteki normalleşmenin devam ettiğini işaret ediyor. İkinci çeyrekte çıktı açığının daraldığı gözlemlenirken, bu gerilemenin üçüncü çeyrekte de devam etmesi öngörülüyor.Yurt içi talep, ikinci çeyrekte enflasyonist seviyelerde kalmakla birlikte, yavaşlıyor. Sıkı para politikası nedeniyle iç talepte bir dengelenme sürecinin devam etmesi bekleniyor. Yıllık ve aylık enflasyon gelişmeleri yakından izleniyor. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama sürerken, Temmuz ayında yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamaları nedeniyle geçici bir artış yaşandı; bu ayarlamaların etkisi 1,4 puan olarak hesaplanıyor. Hizmet enflasyonu yavaşlasa da, temel mallara göre daha yüksek kalmaya devam ediyor. Atalet, hizmet grubunda mal grubuna kıyasla daha belirgin.
Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması kritik önemde
Ana gruplar arasında kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürüyor, ancak yıllık kira enflasyonunda bir azalma eğilimi gözlemleniyor. Temel mal grubunda sınırlı fiyat artışları ve bazı fiyat düşüşleri yaşandı. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması kritik önem taşıyor. Tüketicilerin enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarının beklentilerine göre yüksek. Manşet enflasyondaki düşüş ile birlikte tüm sektör beklentilerinin gerilemesi bekleniyor.Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında işlemler yaparak likidite fazlasını sterilize etmeyi planlıyoruz. Mevduat faizlerinde enflasyon ve kur beklentileri belirleyici olacak. Mevduat faizleri TL'ye geçişi sağlayacak seviyede kalacak. Yabancı kredi sınırlamasının etkisiyle büyüme yavaşladı ve TL mevduatların payı yıl sonu hedefini aştı. Sermaye girişleri, jeopolitik gelişmelere bağlı olarak oynaklık gösterebilir.2024 gıda enflasyonu tahmini yüzde 35,5'te sabit kaldı. 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak, 2025 yıl sonu tahmini yüzde 14 ve 2026 yıl sonu tahmini ise yüzde 9 olarak korundu. Enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerilemesi öngörülüyor ve sıkı para politikası fiyat istikrarı sağlanana kadar devam edecek.