McDonald’s’ta bakteri skandalı

ABD, uluslararası hazır yemek zinciri McDonald's'ın karıştığı bir gıda skandalıyla sarsıldı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, McDonald's'ın "Quarter Pounder" hamburgerlerini tüketen 49 kişi, Escherichia coli (E.coli) bakterisi nedeniyle hastalandı. Bu hastalardan 10'u hastaneye kaldırılırken, Colorado eyaletinde yaşayan 1 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Yapılan görüşmelerde, hastaların belirtilerinin başlamasından önce McDonald's'ta yemek yediklerini ve özellikle "Quarter Pounder" tükettiğini belirttikleri ifade edildi. Olayın ardından, gıda güvenliği konusundaki endişeler artmış durumda.

Yüzde 9 değer kaybetti

Açıklamada, vakalara neden olan gıda maddesinin henüz kesin olarak belirlenmediği, ancak uzmanların kıyılmış soğan ve dana köftesinden şüphelendiği bildirildi. CDC, McDonald's'ın şüpheli vakaların görüldüğü eyaletlerde bu gıda maddelerinin kullanımını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Olayın ardından McDonald's hisselerinin yaklaşık yüzde 9 değer kaybetmesi ise yatırımcılar arasında endişeye yol açtı.

Yetkililerden uyarı!

Yetkililer, belirtilerin genellikle bakterinin alınmasından 3 ila 4 gün sonra başladığını ve çoğu kişinin 1 hafta içinde iyileştiğini hatırlatarak uyarıda bulundu. 38,8 derece üzeri ateş, 3 günden uzun süren ishal veya kanlı ishal, kusma, ağız ve boğaz kuruluğu ile ayağa kalkarken baş dönmesi gibi şikayetler yaşayan kişilerin tıbbi destek almaları gerektiği vurgulandı.

E. Coli bakterisi nedir?

Normalde insan ve hayvanların bağırsak ortamında bulunabilen E.coli bakterilerinin "Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC)" gibi bazı alt türleri hayatı tehdit edebilen hastalıklara neden olabiliyor. En sık yiyecek yoluyla alınan E.coli bakterilerinin, yüzde 85 oranında iyi pişirilmemiş veya çiğ etlerden, süt ve süt ürünlerinden ve iyi temizlenmemiş sebze ile meyvelerden bulaştığı biliniyor.