Mavi Hat’ta Tansiyon Yükseliyor

İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları ve telsizlere yönelik saldırılarının ardından Mavi Hat'ta gerginlik devam ediyor. Patlamaların hemen ardından, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında karşılıklı saldırılar başladı.Bugün sınırda tansiyon oldukça yüksek. İsrail ordusu, dün akşam Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine hava saldırısı düzenleyerek 7 Ekim'den bu yana gerçekleşen en yoğun bombardımanlardan birini gerçekleştirdi.Saldırıda, Hizbullah’a ait füze bataryaları ve altyapılar hedef alındı. İsrail, 50'den fazla hava saldırısı ile 30 füze platformu ve 150 füze rampasını vurduğunu açıkladı. Ayrıca, bu operasyonlar sırasında 100 noktada İsrail'e fırlatmaya hazır bin roket başlığının imha edildiği belirtildi.

İsrail yerleşim yerlerinde de yeni güvenlik talimatları 

İsrail ordusu, dün sınırda iki askerinin öldüğü Hizbullah saldırılarının ardından Golan Tepeleri'nde yeni bir topçu mevzisi kurdu. Ordu, Yukarı Celile'deki İsrail yerleşimlerinde de yeni güvenlik talimatları açıkladı.Açıklamada, bölge sakinlerinden yerleşim yerlerindeki hareketliliği azaltmaları, toplu halde bulunmaktan kaçınmaları ve kapıları kontrol altında tutmaları istendi. Ayrıca, korunan bölgelerin yakınında kalmaları da vurgulandı. Ancak, bu önlemler daha sonra kaldırıldı.

İsrail Savunma Bakanından açıklama

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, cihaz patlamaları sonrası yaptığı açıklamada, İsrail'in savaşta yeni bir aşamaya geçtiğini ve odağının kuzeye kaydığını duyurmuştu. Gallant, Hizbullah'ın “giderek artan bir bedel ödeyeceğini” belirtti.

Hizbullah liderinden açıklama

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, "ağır darbe" olarak nitelendirdiği bombalı saldırılar sonrası yaptığı ilk açıklamada misilleme sözü verdi. Canlı yayınla halka seslenen Nasrallah, İsrail'in tüm kırmızı çizgileri aştığını ve saldırıların bir "savaş ilanı" olduğunu belirtti.Öte yandan, bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için Lübnan'da cenaze törenleri düzenlendi. Saldırılarda ikisi çocuk toplam 37 kişi yaşamını yitirirken, en az 3.700 kişi yaralandı.