Külliye’de gizli toplantı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin (Kırmızı Kitap) güncellenmesi için Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği harekete geçti. Bu kapsamda, yılın ilk aylarında bakanlıklardan ve ilgili kuruluşlardan görüşler alınmaya başlanmıştı. Bakanlıklar ve diğer kuruluşlardan toplanan veriler ışığında yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından, bu ayın başında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde "gizli" nitelikli bir toplantı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, "Kırmızı Kitap"ta yapılması planlanan düzenlemeler tüm detaylarıyla ele alındı.

Devletin iç ve dış tehdit algılamaları

Katılımcıların cep telefonları ve akıllı saatlerinin alınmadığı, güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı toplantının ardından, "Kırmızı Kitap"ta yapılacak güncellemelerde sona gelindi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, iç ve dış tehditlere yönelik devletin algılarını madde madde sıralayan bir belge olarak, tehditteki değişikliklere göre belirli aralıklarla güncelleniyor ve bu güncellemeler, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında yapılıyor.

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, milli güvenliğin sağlanması ve ulusal hedeflere ulaşılması amacıyla Milli Güvenlik Kurulu'nun belirlediği esaslar çerçevesinde iç, dış ve savunma hareket tarzlarını kapsayan önemli bir belge olarak son olarak 30 Eylül 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınmıştı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada meydana gelen gelişmelerin milli güvenliğimize yönelik tesirlerinin tüm yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle hazırlanan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi görüşülmüş ve uygun bulunmuştur." denilmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında konuya dair açıklamalarda bulundu. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’ni çok kapsamlı ve nitelikli bir belge olarak tanımlayan Yılmaz, "Bunu, Milli Güvenlik Kurulumuzun kararıyla resmileştireceğiz. Muhtemelen önümüzdeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında bu belge tartışılarak resmileşmiş olacak ve kurumlarımızın yapacağı çalışmalara yön verecek. 2025 yılında yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgemizin hayata geçmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.