Kredi Kartı Borçlarında Yeni Dönem

Son dönemlerde kart borçları nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısındaki artışlar üzerine BDDK, yeni önlemler devreye aldı. Bu kapsamda, kredi ve kart borçlarına 60 ay vade ile yapılandırma imkanı sunuldu. 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren bir diğer düzenleme ise kredi kartlarındaki azami akdi (alışveriş) faiz oranlarının dönem borcuna göre değişiklik göstermesi. Düşük harcama yapıp asgari ödeme yapanlar, devreden borçları için daha düşük faiz ödeyecek. Böylece az borcu olanlar, daha az faiz yüküyle karşılaşacak. Yeni düzenlemeyle birlikte, üç farklı harcama limiti belirlendi: 25 bin lira altı, 25 bin-150 bin lira arası ve 150 bin lira üstü. Bu harcama limitlerine göre uygulanacak faiz oranları da farklılık gösterecek.

Her ne kadar politika faizleri düşmemiş olsa bile kredi kartı borçlarına ilişkin faizler referans faiz olan yüzde 3.11'den başlayarak kademelendirilecek

Milliyet’in haberine göre, yeni uygulamanın amacı, kredi kartı borçlarındaki artışı önlemek. Uzmanlar, “Politika faizleri henüz düşmemiş olsa da, kredi kartı borçlarına uygulanacak faizler, referans faiz olan yüzde 3.11'den başlayarak kademeli olarak belirlenecek. Bu durum, borçların daha uygun bir finansmanla ödenmesini sağlayacak. Yıl başında beklenen politika faizindeki düşüş öncesinde böyle bir fırsat sunulması, genişlemeci bir politika olarak değerlendirilebilir,” şeklinde görüş belirtiyor.

24 Ekim'de referans oranı yüzde 3.11 olarak açıklandı

Daha önce tüm kartlar için aylık yüzde 4.25 oranında akdi faiz, yüzde 4.55 oranında gecikme faizi uygulanıyordu. Yeni durumda ise 1 Kasım'dan itibaren geçerli faizler 24 Ekim'de ilan edilecek referans orana göre belirlenecekti. Merkez Bankası, 24 Ekim'de referans oranı yüzde 3.11 olarak açıkladı. Bu durumda bugün itibarıyla kart dönem sonu borcuna göre uygulanacak faizler şu şekilde olacak:-Eğer dönem borcu 25 bin liranın altındaysa azami akdi faiz oranı yüzde 3.50, azami gecikme faiz oranı yüzde 3.80 olacak.-Eğer dönem borcu 25 bin lira ila 150 bin lira arasındaysa azami akdi faiz oranı yüzde 4.25, azami gecikme faizi yüzde 4.55 olacak.-Eğer dönem borcu 150 bin liranın üzerine çıkıyorsa azami akdi faiz yüzde 4.75, azami gecikme faizi yüzde 5.05 olacak.-Kurumsal kredi kartlarında ise dönem sonu borcunun ne olduğuna bakılmaksızın yüzde 4.75 akdi faiz, yüzde 5.05 gecikme faizi uygulanacak.- Kredi kartından ve kredili mevduat hesabından nakit çekimde ise faizler değişmedi. Azami akdi faiz yüzde 5, azami gecikme faiz oranı da yüzde 5.30 olarak sabit kaldı.

Enflasyon baskısının bir miktar azalacağı bir uygulama olduğunu düşünüyorum

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında kademeli faiz uygulamasına rağmen, kredi kartları ve Kısa Vadeli Kredili Mevduat Hesapları (KMH) için nakit çekim faiz oranlarında bir değişiklik yapılmadı. Bu durumun arkasında yatan neden, sıkı para politikasının sürdürülmesiyle toplam talebin kısılması ve piyasada fazla paranın çekilerek harcamaların azaltılması hedefi bulunuyor.Uzmanlar, bu düzenlemenin özellikle sıkı para politikalarının uygulandığı ve para sıkışıklığının yaşandığı dönemlerde reel sektörü ve vatandaşları desteklemek amacıyla önemli olduğunu vurguluyor. Yıl başında beklenen faiz düşüşlerinden önce vatandaşların rahat bir nefes almasını sağlamak ve alım güçlerini bir miktar korumak için borç yapılandırmalarının olumlu bir gelişme olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, bu düzenlemenin enflasyon baskısını bir nebze azaltabileceği düşünülüyor. Bireyler, borçlarını yapılandırarak bütçelerine uygun harcamalar yapma imkanı bulacak ve kademeli olarak borçlarını ödeyebilecek. Bu durumun, harcama eğilimlerini azaltarak enflasyonu düşürücü bir etki yaratması bekleniyor.