Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dün adliyenin zemin katındaki çok amaçlı konferans salonunda, gün boyu süren duruşmaya ev sahipliği yaptı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız, bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldılar. Mahkemede KKTC Başbakanı Ünal Üstel, hayatını kaybeden sporcuların aileleri ve taraf avukatları da hazır bulundu. Duruşmanın sonunda söz verilen tutuklu sanık Ahmet Bozkurt, "Ben suçlu değilim, iftira atılıyor. Tahliyemi talep ediyorum, suçlamaları kabul etmiyorum" diyerek son savunmasını yaptı. Diğer tutuklu sanık Mehmet Fatih Bozkurt da aynı şekilde suçlamaları reddederek, suçsuz olduğunu belirtti.
6 sanığa 8 yıl 4 aydan, 18 yıl 5 ay 7 güne kadar değişen oranlarda hapis cezası verildi
Adıyaman'da görülen Grand İsias Hotel davasında, tutuklu sanıklar son savunmalarını yaptı. Mimar Erdem Yıldız, "İlla beraat edeceğim, bugün veya yarın" diyerek savunma yaptı. Tutuksuz sanıklar Halil Bağcı ve Mehmet Göncüoğlu da beraatlerini talep etti. Son sözlerin ardından yaklaşık 3,5 saat süren aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, otel sahibi Ahmet Bozkurt'u, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 18 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı. Aynı suçtan Ahmet Bozkurt'un oğlu Mehmet Fatih Bozkurt'a 17 yıl 4 ay 28 gün, mimar Erdem Yıldız'a ise 18 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verildi. Heyet, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ayrıca, sanık Hasan Aslan hakkında tutuklama kararı çıkarıldı ve 16 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Halil Bağcı ve Mehmet Göncüoğlu'na ise aynı suçtan 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi, ancak cezalarda iyi hal indirimi uygulandı. Mahkeme, Ahmet Bozkurt'un eşi Ulviye Bozkurt ile çocukları Efe Bozkurt, Bilge Açık, Seda Zeren ve Şule Özbek'in beraatlerine karar verdi.
KKTC Başbakanı Ünal Üstel'den açıklama
KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Grand İsias Hotel davasının karar duruşmasının ardından Adıyaman Adliyesi önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Üstel, KKTC halkının davada tek yürek olduğunu belirterek, "Nihayet karar açıklandı, öncelikle adaletin tecelli ettiğini görmek bizleri sevindirdi. Hedeflediğimiz cezayı otel sahipleri tam olarak almasa da, otelin yapımında görev alan mimar ve diğer sektör temsilcilerine yönelik adaletli bir ceza verilmiş oldu. Bu, kısmen de olsa bizleri mutlu etmiştir" dedi. Adıyaman’daki davayı başından beri takip ettiklerini ve Türkiye Cumhuriyeti adaletine güvendiklerini belirten Üstel, "Dava burada sonuçlandı ama bizim için henüz sonlanmış değil. İşimiz bitmedi. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra bu kararı istinafa taşıyacağız ve orada da bu sürecin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.