Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçları ile ihtiyaç kredilerinin yeniden yapılandırılmasına dair önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. Yeni karara göre, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını 60 aya kadar vade ile yeniden yapılandırma imkanı sunuluyor. Bu adım, ekonomik zorluk yaşayan bireylerin mali yüklerini hafifletmeyi hedefliyor.
Bireysel kredi kartı borçları 60 aya kadar yapılandırılabilecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartlarına ilişkin önemli düzenlemelere imza attı. TCMB'nin, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliği'nin güncellenmesine dair duyuru Resmi Gazete'de yayımlanırken, BDDK'nın konuya ilişkin Kurul kararı da resmi internet sitesinde paylaşıldı. Yeni düzenlemelere göre, bireysel kredi kartı borçları 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen kullanıcılar, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirme imkanına sahip olacak. Her aya düşen taksit miktarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek, böylece borçlu bireylerin ödeme süreci kolaylaştırılacak.
100 bin liranın borcun 50 bin lirası yapılandırıldı
NTV'nin haberine göre, kredi kartı borçlarında yapılan yapılandırma ile birlikte, yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edecek. Örneğin, 100 bin liralık bir borcun 50 bin liralık kısmı yapılandırıldığında, kart sahipleri kalan 50 bin liralık dilimi kullanmaya devam edebilecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar, ilgili bankadaki kredi kartı limitinin artırılması mümkün olmayacak. Bu düzenleme, borç yönetiminde esneklik sağlarken, borçlu bireylerin ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyacak.
Faiz oranı yüzde 3,11 olacak
Bireysel kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi. Yapılandırma faiz oranı belirlenirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın referans faizi göz önünde bulundurulacak. Örneğin, 50 bin liralık bir borcun 12 ay vade ile taksitlendirilmesi durumunda, toplam geri ödeme 64 bin liraya ulaşacak. Bu durumda, aylık taksit tutarı 5 bin 340 lira olacak. 50 bin liralık borcun 60 ay vade ile taksitlendirilmesi halinde ise toplam ödeme 133 bin liraya yükselecek ve aylık taksit 2 bin 228 lira olarak asgari ödeme tutarına eklenecek. Hesaplamalarda bankaların masraf alıp almayacağı dikkate alınmamış olup, bankaların farklı kampanyalarla faiz oranlarını daha da düşürebileceği de belirtiliyor.
Borçlunun 1 yıl içinde yapılandırma için başvurması gerekecek
Yeni düzenlemelere göre, ihtiyaç kredilerinde 30 günden fazla anapara ve faiz ödemesi yapılmamış borçlar, ilave kredi olmadan 60 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek. Borçluların, bu yapılandırma için 1 yıl içinde başvuruda bulunması gerekecek. Yapılandırma faiz oranı ise yüzde 3,11 olarak belirlendi.Ayrıca, kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarlarında da değişiklik yapıldı. Dönem borcunun yüzde 20'si olarak belirlenen asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi. 50 bin lira ve altında kalan kredi kartları için asgari ödeme oranı yine dönem borcunun yüzde 20'si olarak uygulanırken, 50 bin lira ve üzerindeki dönem borçları için asgari ödeme tutarı yüzde 40 olarak belirlendi. Bu düzenlemeler, borçlu bireylerin ödeme yükümlülüklerini hafifletmeyi amaçlıyor.