KAAN’a Uluslararası İlgi!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, 2034 yılına kadar olan dönemi kapsayan üretim ve ihracat hedeflerini kamuoyuna açıkladı. Kahramankazan Tesisleri'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Demiroğlu, şirketin projeksiyonlarını ve ürün gamındaki son gelişmeleri detaylarıyla aktardı. Demiroğlu, “2034'e kadar yaklaşık 500 adet KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ üretmeyi; 350’nin üzerinde GÖKBEY, ATAK ve ATAK-2’yi; ayrıca 600’e yakın ANKA-3, ANKA-1, AKSUNGUR ve benzeri platformları seri üretmeyi planlıyoruz. Bu rakamlar, bugüne kadar yaptıklarımızın çok ötesinde bir seri üretim anlamına geliyor” dedi.

HÜRJET’te İlk Teslimat 2027’de

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 16 adet HÜRJET siparişi verdiğini açıklayan Demiroğlu, “İlk teslimatı 2027 yılı başında gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı. İspanya ile yapılan iş birliğine de vurgu yapan Demiroğlu, “İspanya'nın kapısının NATO'ya açılan bir kapı olmasını ümit ediyoruz. Hedefimiz HÜRJET’in NATO’nun eğitim uçağı olması” dedi. Demiroğlu, ANKA-3’ün iç silah yuvasından atış yapabilen Türkiye’nin ilk yerli İHA’sı olduğunu belirterek, “İki prototipin ardından 2026’da seri üretime geçiyoruz. İlk teslimatlar 2027’de olacak” dedi.

Milli Muharip Uçağın Prototipleri Yolda

Milli muharip uçağın ilk üç prototipinin 2025-2026 döneminde uçuş testlerine başlaması planlanıyor. KAAN modeline Suudi Arabistan ve Endonezya başta olmak üzere birçok ülkeden yoğun ilgi olduğunu ifade eden Demiroğlu, teslimatların 2028 sonunda Türk Hava Kuvvetleri’ne başlayacağını duyurdu. Demiroğlu, “Dünya genelinde KAAN için ilgi büyük ve bazı ülkelerin ilgisi son dönemde çok arttı” diyerek ihracat hedeflerine dair umutlu mesajlar verdi.

Yerli PD170 Motoru ile Rekor İrtifa

ANKA ve AKSUNGUR İHA’larda kullanılan yerli PD170 motoru sayesinde 40 bin fit irtifaya çıkıldığına dikkat çeken Demiroğlu, “Dizel bir motorla bu irtifa dünya çapında önemli bir başarıdır” dedi. 2024 yılında yaklaşık 4,3 milyar dolarlık ciro hedeflediklerini açıklayan Demiroğlu, 2034 için belirlenen hedefin ise 12 milyar dolar olduğunu söyledi. Demiroğlu, Cezayir, Suudi Arabistan, Nijerya ve Brezilya gibi yeni pazarlarda ofis açma hazırlıklarının sürdüğünü, halen Amerika, Avrupa ve Asya’da pek çok ülkede TUSAŞ ofislerinin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Dünyanın Devlerine Parça Üretiyor

Boeing ve Airbus gibi büyük havacılık devlerine parça ürettiklerini söyleyen Demiroğlu, “400’ü aşkın yüksek teknoloji üretim tezgahımızla dünya havacılığına katkı sağlıyoruz” dedi. Demiroğlu, TUSAŞ’ın 125 millileştirme projesini hayata geçirdiğini ve 330’dan fazla projenin sürdüğünü açıkladı. “Bu çalışmalar sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar dolar Türkiye’de kalacak” dedi.