İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı davasında karar belli oldu!

İstanbul'un ünlü İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı terör saldırısıyla ilgili olarak Ahlam Albashır ve 35 diğer sanık hakkında görülen dava sonuçlandı. Albashır, 13 Kasım 2022'deki saldırıda bomba düzeneğini bırakan kişi olarak belirlenmişti.Mahkeme, Albashır'ı "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" suçundan ve 6 kişinin ölümüne sebep olmaktan dolayı toplamda 7 kez müebbet hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, "Kasten öldürmeye teşebbüs" ve "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak" suçlarından bin 794 yıla kadar hapis ve 22 bin lira adli para cezasına mahkum edildi. Ancak, Albashır'a "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan hüküm kurulmadı.Duruşma, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanıkların bir kısmı salondayken, diğerleri Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanık avukatları da hazır bulundu.

Kendimi savunmayacağım, verilecek her cezayı kabul ediyorum

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısı davasında son sözü sorulan Ahlam Albashır, şunları söyledi: "Kendimi savunmayacağım, verilecek her cezayı kabul ediyorum. Patlama ve ölümlerden dolayı cezamı kabul ediyorum. Ammar Jarkes'in suçsuz olduğunu düşünüyorum, o ailemin ölümünden haberdar değildi. Ahmad Haj Hasan üç gün boyunca beni evinde misafir etti, tanışmamız ise iş yerinde oldu. Ferhat ve Fatma'yı da sadece evde gördüm, onların suçsuz olduğunu düşünüyorum. Başkanla özel olarak konuşmak istiyorum." Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraat talep ettiler.

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, 13 Kasım 2022'de Taksim İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı saldırının PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD tarafından planlanıp gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Saldırı sonucunda Ecrin Meydan, babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ve eşi Mukaddes Elif Topkara ile Arzu Özsoy ve kızı Yağmur Uçar'ın hayatını kaybettiği, 99 kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin maddi zarara uğradığı belirtiliyor.Suriye vatandaşı Ahlam Albashır'ın el yapımı bomba içeren çantayı bıraktığı ve 14 Kasım 2022'de yakalanarak gözaltına alındığı vurgulanıyor. İddianamede, Albashır ve Bilal Elhacmaos'un YPG/PYD terör örgütünün özel istihbarat elemanı olduğu iddia ediliyor ve Türkiye'ye patlayıcı malzeme ile gönderilmek üzere örgüt tarafından özel eğitime tabi tutuldukları, böylelikle kamu düzenini bozmak, otoriteyi zayıflatmak, kaos ve kargaşa yaratmak amacıyla Türkiye'ye yönlendirildikleri aktarılıyor.

7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, bombayı yerleştiren şüpheli Ahlam Albashır'a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Firari sanıklar arasında örgüt elebaşlarından Cemil Bayık'ın da bulunduğu diğer şüphelilere ise 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede, eylemi gerçekleştiren 36 sanık hakkında "Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Çocuğa Karşı Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürme, Tasarlayarak, Bombalama Suretiyle Adam Öldürmeye Teşebbüs Etme, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme, Göçmen Kaçakçılığı" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.12 Şubat'ta görülen duruşmada, savcı Ahlam Albashır için iddianamedeki cezanın uygulanmasını, 5 sanık için beraat ve 20 sanık için cezalandırılma talep etmişti.