İsrail’in başkenti Tel Aviv’e füze saldırısı

İsrail ablukası altındaki Gazze'den Tel Aviv'e füze saldırısı düzenlendi. 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 7 Ekim saldırılarının yıl dönümünde gerçekleşen saldırıda, Tel Aviv'de hava saldırısı sirenleri çaldı. İsrail ordusunun Homefront Komutanlığı, füzelerin ardından alarm verildiğini duyurdu. Hamas'ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları, Tel Aviv'e yönelik füze saldırısını üstlendi. İsrail, başkent ile birlikte Holon ve Bat Yam'a da beş füzenin fırlatıldığını tespit etti. Hamas'ın saldırısı, İsrail'in güneyine düzenlenen 7 Ekim saldırısının yıl dönümünde gerçekleşti.

İsrail ordusu bu 1 yıl içinde yaklaşık "3 bin 650 katliam" işledi

İsrail'in bir yıl boyunca sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne yönelik bombalamalarda on binlerce Filistinli hayatını kaybederken, bölgedeki altyapı tamamen yerle bir edildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nin 30 Eylül'de yayımladığı verilere göre, İsrail ordusu bu süre zarfında yaklaşık "3 bin 650 katliam" gerçekleştirdi. Saldırılarda 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın ve 13 bini erkek olmak üzere toplam 41 bin 870 kişi yaşamını yitirdi, 97 bin 166 kişi ise yaralandı. Hâlâ enkaz altında veya kayıp olan 10 bin kişiye ulaşılamadı. Hayatını kaybedenlerin yüzde 42'sini çocuklar, yüzde 27'sini kadınlar, yüzde 31'ini erkekler oluşturdu. Özellikle çocuklar bu saldırıların en ağır bedelini ödedi. Saldırılar sırasında doğan 171 bebek yaşam şansı bulamadan hayatını kaybetti, henüz 1 yaşına bile girmemiş 710 bebek de saldırılarda öldü. Enkaz altından fetüsler dahi çıkarıldı. Ayrıca, 25 bin 973 çocuk anne veya babasını ya da her ikisini birden kaybetti. Hastanelerde açılan 7 toplu mezarda 520 Filistinlinin cansız bedenine ulaşıldı.

902 aile nüfustan silindi, 1364 ailenin sadece bir ferdi, 3 bin 472 ailenin ise sadece 2 ferdi hayatta kaldı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yüzlerce aile yok olurken, binlerce aileden ise sadece birkaç kişi hayatta kaldı. Gazze'deki Medya Ofisi'nin 2 Ekim'de yayımladığı rapora göre, bir yıl süren saldırılar sonucunda 902 aile tamamen silindi, 1364 aileden yalnızca bir kişi, 3 bin 472 aileden ise yalnızca iki kişi hayatta kaldı. İsrail, Gazze Şeridi'ne açılan sınır kapılarını 5 aydır kapalı tutarak bölgedeki Filistinlilere abluka uygulamayı sürdürdü. Açlık, yetersiz beslenme ve ilaç eksikliği ciddi bir tehdit haline geldi; bu süreçte çoğu çocuk 36 Filistinli açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdi. 3 bin 500 çocuk ölüm riskiyle karşı karşıya kalırken, yerinden edilme ve göç sonucu 71 bin 338 kişi hepatite, 1 milyon 737 bin 524 kişi ise çeşitli salgın hastalıklara yakalandı. Tedavi imkanı olmayan 10 bin kanser hastası ölümle burun buruna geldi. Gazze'de tedavi edilemeyen 12 bin yaralı ve 3 bin hasta için dışarıda tedavi gereksinimi doğdu.