İran, İsrail’i kalbinden vurdu!

13 Nisan Cumartesi akşamı düzenlenen ilk füze ve kamikaze insansız hava aracı saldırısı, Şam’daki İran Büyükelçiliği’nin vurulmasına bir misilleme olarak gerçekleşti. İran, Hamas lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da suikasta uğramasına karşılık vereceğini açıklamış, ancak haftalarca sessizliğini korumuştu. İkinci saldırı ise Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilfuruşan’ın Beyrut’ta öldürülmesiyle tetiklendi.

İran'ın ateşlediği 181 balistik füze İsrail'in tamamında sirenlerin çalmasına neden oldu

Beyrut’ta 6 binanın yok edilip Nasrallah’ın sığınak delici bombalarla yeraltındaki toplantısında hedef alındığı saldırıya karşı misilleme, dört gün sonra 1 Ekim akşamı geldi. İran’ın ateşlediği 181 balistik füze, İsrail genelinde sirenlerin çalmasına ve halkın kendini korumak için yerlere yatmasına yol açtı. Patlama sesleri dakikalarca durmadı, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bazı füzelerin hava savunma sistemlerini aşarak İsrail’e isabet ettiği açıkça görüldü. İsrail ordusu, 2 Ekim Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bazı füzelerin askeri üslere isabet ettiğini doğruladı.

İsrail'in üç stratejik hava üssü hedef alındı

İran, İsrail’deki üç stratejik hava üssünü hedef aldığını duyurdu, uydu görüntüleri ise Nevatim Hava Üssü’nün vurulduğunu gözler önüne serdi. Planet Lab tarafından paylaşılan fotoğraflarda, İsrail’in en gelişmiş savaş uçaklarının bulunduğu Nevatim’in zarar gördüğü net şekilde görülüyor. İsrail’in güneyindeki bu üs, ordunun ana hava üslerinden biri olup Amerikan yapımı F-35 jetlerine ev sahipliği yapıyor.

AP İsrail ordusu uydu fotoğraflarına dair yorum talebini geri çevirdi

AP haber ajansının servis ettiği görüntülerde, Nevatim Üssü’ndeki binaların çatılarında füzelerin açtığı büyük delikler net şekilde görüldü. Ana pist yakınındaki binaların aldığı hasar ve çevreye saçılan enkaz parçaları dikkat çekti. AP, İsrail ordusunun bu uydu fotoğraflarıyla ilgili yorum taleplerini geri çevirdiğini vurguladı. Nisan ayında gerçekleşen füze ve kamikaze drone saldırısında da Nevatim’in hafif hasar aldığını hatırlatan ajans, 1 Ekim akşamı çatısında delik oluşan hangarda bir savaş uçağı olup olmadığının ise netleşmediğini belirtti.

Füzelerin düştüğü yerleri açığa çıkarmayalım

İsrail medyasında sansür nedeniyle İran füzelerinin vurduğu askeri tesislerle ilgili herhangi bir haber yer almazken, İsrail ordusu Çarşamba günü X sosyal medya platformunda 'önemli mesaj' başlığıyla bir uyarı yayımladı. Bu açıklamada, halktan İran füzelerinin düştüğü yerlerin görüntülerini çekmemesi veya paylaşmaması istendi. Uyarı, saldırı anında İsrail askerlerinin saklandığı anların ve füzelerin isabet ettiği yerlerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından geldi. Ordu açıklamasında, "Düşmana yardım etmiş olursunuz, sorumluluk bizde, füzelerin düştüğü yerleri açığa çıkarmayalım" ifadesi kullanıldı.