Instagram engelinin ekonomiye faturası ağır oldu!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Instagram'a getirilen erişim engeli, e-ticaret sektöründe günlük 1.9 milyar lira zarara yol açabileceği öngörülüyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından alınan kararla, 2 Ağustos itibarıyla Türkiye'de Instagram'a erişim sınırlaması getirildi. Platformun yeniden erişime açılacağı tarihe ilişkin ise henüz kesin bir bilgi verilmiş değil.

1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini vurguladı

Platformun erişime kapatılmasının e-ticaret üzerindeki etkileri tartışılmaya başlandı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye'deki e-ticaret hacminin %10'unun sosyal medya üzerinden gerçekleştirildiğini belirtti. Ekmekçi, influencer trafiği ile birlikte bu hacmin günlük 1,9 milyar lira kadar etkilenebileceğini vurguladı. Ekmekçi, "Sosyal medyada gerçekleştirilen e-ticaret, günlük 930 milyon TL'ye denk geliyor. Influencerlar sayesinde bu hacim 1,9 milyar liraya kadar çıkabiliyor. Etkilenme söz konusu olacak ancak bu hacim tamamen yok olmaz, başka bir zamana veya platforma kayabilir," şeklinde konuştu.

Türkiye'de Instagram çok önemli kanallardan bir tanesi

E-ticarette tüm kanalların önemli olduğunun altını çizen Ekmekçi, yıl sonu 3,4 trilyon liralık işlem hacmine ulaşma hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Bu hedefe giderken her türlü mecranın kısıtlanmasının sektör açısından faydalı olmayacağına vurgu yapan Ekmekçi, "Bizim için her kanal önemli. Türkiye'de Instagram çok önemli kanallardan bir tanesi. O platformda Türkiye'de ciddi bir ekonomi dönüyor. Bu platformun üzerinde dönen iş modelleri var, yatırımlar var, bu karar pozitif bir ortam oluşturmaz" ifadelerini kullandı.