Hamas’tan Anlaşma Taslağına Olumlu Yanıt

Gazze Şeridi'ndeki 'ateşkes' bilmecesi, işgalci İsrail'in katliamlarına devam ettiği bir ortamda sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında bir ateşkesin "her an" gerçekleşebileceğini duyurdu. Ancak, Tel Aviv'den gelen yeni açıklamalar çelişkili. Reuters'a konuşan İsrailli yetkililer, Hamas'ın Katarlı müzakereciler tarafından sunulan ateşkes ve rehinelerin iadesi önerisini kabul etmeye çok yakın olduğunu belirtti. İsrail basını da ateşkes anlaşmasının önümüzdeki saatlerde imzalanacağına dair beklentilerini paylaştı. Öte yandan, İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Hamas'ın ateşkes teklifine henüz yanıt vermediği ifade edilerek, basında çıkan haberlerin aksine, nihai bir kararın alınmadığı vurgulandı. Hemen ardından yapılan açıklamada ise Filistin kaynakları, İsrail'den Gazze'den çekilmeyi içeren haritayı aldıktan sonra Hamas'ın anlaşmaya olumlu yanıt verdiğini belirtti.

Ateşkesin içeriği

Hamas ile İsrail arasındaki anlaşma, her biri 42 gün süren 3 aşamadan oluşuyor. İlk aşama, "insani aşama" olarak adlandırılan 42 günlük dönemi kapsıyor ve bu aşamada İsrailli 33 esirin, canlı ya da ölü şekilde teslim edilmesi öngörülüyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde şu anki birçok bölgeden çekilecek. Taslağa göre, anlaşmanın 7. gününde, İsrailli esirlerin ilk grubu serbest bırakılacak. Her bir İsrailli esir için 30'u müebbet hapis cezasına çarptırılmış 50 Filistinli esir serbest kalacak. Ayrıca, her yaşlı kadın ve erkek İsrailli vatandaşa karşılık olarak 30 Filistinli esir serbest bırakılacak. Filistinli esirler, kadınlar, çocuklar ve hastalar arasından seçilebilecek.

İkinci aşamanın içerdiği anlaşmalar, birinci aşamanın 5. haftasından önce belirlenmiş olacak

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 16. gününde başlayacak ikinci aşamada, Gazze'de tutulan tüm İsrailli esirlerin salıverilmesine yönelik kapsamlı bir anlaşma görüşmelerine başlanacak. Bu aşamanın detayları, birinci aşamanın 5. haftasından önce netleşmiş olacak. Anlaşmanın üçüncü ve son aşaması ise Gazze Şeridi'nin yeniden imarına odaklanacak. Beklenen anlaşmaya göre, yürürlüğe girmesinin ilk gününden itibaren Gazze Şeridi'ne günlük 600 tır insani yardım girişi sağlanacak, bunlardan 50'si yakıt yüklü olacak. Ayrıca, 300 tır insani yardım, Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönlendirilecek. Bu yardımlar, ateşkes ve esir takası anlaşmasının tüm 3 aşaması boyunca devam edecek. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütler, bu süreçte Gazze Şeridi'ndeki faaliyetlerini sürdürecek.

Gazze Şeridi'ne en az 60 bin geçici karavanın girişine izin verilecek

Muhtemel anlaşmanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından, Filistinlilerin güneyden kuzeye doğru evlerine dönmelerine izin verilecek ve Gazze Şeridi'ndeki tüm bölgelerde hareket özgürlüğü sağlanacak. Ateşkesin ardından, Gazze'de altyapının yeniden inşası, elektrik ve su şebekelerinin kurulması için çalışmalar başlayacak. Ayrıca, İsrail bombardımanı sonucu yıkılan kentlerdeki enkazın kaldırılması için gerekli ekipmanların girişine izin verilecek. Evlerini kaybeden vatandaşlar için Gazze Şeridi'ne en az 60 bin geçici karavan gönderilecek. Hamas ile İsrail arasında sağlanacak ateşkes ve esir takası anlaşmasının garantör ülkeleri ise Katar, Mısır ve ABD olacak.