Hamas’ın yeni lideri belli oldu

KAN'ın Arap İşleri ve Orta Doğu Muhabiri Roi Kais, "Akşam Haberleri" programında, eski Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından sadece bir hafta sonra Yahya Sinvar'ın Hamas Siyasi Büro Başkanlığına getirilmesinin "sürpriz" olduğunu ifade etti.

Gazze'deki Hamas liderli hala güçlü

KAN'ın Arap İşleri ve Orta Doğu Muhabiri Roi Kais, Sinvar'ın Hamas'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı olduğunu hatırlatarak, "Sinvar, 7 Ekim'deki saldırıların mimarlarından biri" dedi. Kais, Sinvar'ın seçilmesinin İsrail'e şu mesajları verdiğini vurguladı: Sinvar'ın hayatta olduğu, Gazze'deki Hamas liderliğinin güçlü olduğu ve yönetimde kalmayı planladığı.İsrail Kanal 12'nin Orta Doğu İşleri Analisti Ehud Yaari ise Sinvar'ın göreve getirilmesinin onun Hamas içindeki konumunu doğruladığını söyledi. Ancak Yaari, Sinvar'ın diğer Hamas üyeleriyle iletişim zorlukları yaşadığı gerekçesiyle Siyasi Büro Başkanlığına getirilmesinin "şu aşamada pratik bir anlamının olmadığını" belirtti.

Hizbullah'tan açıklama

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Yahya Sinvar'ın seçilmesinin "İsrail'e ve onu destekleyen ABD ile müttefiklerine, Hamas'ın kararlarında birlik içinde, ilkelerinde sağlam ve kararlı olduğu yönünde güçlü bir mesaj" verdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Sinvar'ın seçilmesinin, İsrail'in "liderleri ve sorumluları öldürmeye yönelik hedeflerinin başarısız olduğunu" gösterdiği ifade edildi.

Bu adım, İsrail'in suikast politikasının direnişi kırmayı başaramayacağını doğruluyor

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan da yaptığı açıklamada, Sinvar'ın oy birliğiyle seçildiğini vurgulayarak, bu seçimin, Hamas'ın birlik içinde ve karşı karşıya kaldığı tehlikelerin farkında olduğunu teyit ettiğini söyledi. Hamdan, "Bu adım, İsrail'in suikast politikasının direnişi kırmayı başaramayacağını doğruluyor" ifadesini kullandı.Sinvar, 2017'de Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilen İsmail Heniyye'nin yerine Hamas'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı görevine gelmişti. İsrail, Hamas'ın yeni lideri olan Sinvar'ı 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunun "bir numaralı sorumlusu" olarak gösteriyor. Heniyye, 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.