Gürsu Depreme Hazır mı?

GAZETEABC/ HABER: ADİVİYE ELBAŞGürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık perşembe günü bir yıllık faaliyetlerini anlattığı basın toplantısı gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen basın toplantısında Gazeteabc muhabiri Adiviye Elbaş Bursa'da olası bir depremde Gürsu olarak ne kadar ekipmanımız ve çadırımız var ve Gürsu Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesinden Yenidoğan Mahallesine bağlanan dar yol ile ilgili bir projeniz mevcut mu sorularını yöneltti.

Yol projenin içerisinde

Başkan Mustafa Işık yöneltilen sorulara cevap olarak: "Yol, biraz önce kentsel dönüşümle ilgili sorulan sorunun içerisinde planlanıyor. Geniş bir şekilde, Cüneyt Yıldız hastanesinden Yenidoğan Mahallesine giden yol Yenidoğan İmarı içerisinde projenin içerisinde. Projeyle beraber gerçekleştiğinde, daha geniş bir yol ile hastaneye kavuşmuş olacağız.

25 kişilik ekip

Bir diğeri gerçekten çok önemli; deprem. Şubat ayında bunu gördük. Özellikle buradan, yine ben çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür etmek istiyorum. Ocak ayında tamamen eğitimleri bitirip, yaklaşık 25 kişilik bir kadro oluşturduk. Bu arkadaşlarımıza sertifikalarını verdik. Şubat ayında deprem olunca, bizim bütün ekibimiz bölgeye gitti. Tabii, aslında 25 kişilik ekip tek yerde çalışıyordu. Ama oraya gittiğinde, şunu gördük: Arkadaşlarımız ikişer kişi ayırarak onların yanına doğrudan takviye ekip yaparak yaklaşık 10-13 tane ekip oluşturdu.

48 saat çok önemli

Bu eksikliği gördüğümüz için geldikten sonra, sonuçta bir gerçek var; deprem bekleniyor. Olacak olan depremin en az zayiatla nasıl atlatılabileceği üzerine çalıştık. Az önce gördüğümüz gibi, afet koordinasyon merkezini yapmış olmamızın sebebi de bu. Çünkü hızlı bir şekilde aksiyon almalısınız, orada 48 saat çok önemli. 48 saat içerinde müdahale edemezseniz can kaybı çok fazla olur. Buradan da Lojistik Merkezi'nin ve afet koordinasyon merkezinin yapılmasının sebebi, hızlı bir şekilde insanlara destek vermektir.

Gürsu çok hızlı büyüyor

Tabii, Gürsu çok hızlı büyüyor. 1999 depreminde Gürsu'nun nüfusuna baktığınızda, 20 binlerde hatta 18 binlerdeydi. Depremden sonra yapılan bütün evler depreme dayanıklı konutlar olduğu için, Allah göstermesin, bir depremde onlarda bir sıkıntı olmayacak. Bunun yanında, yirmi bin kişilik nüfusta dönüşümde de yaklaşık yirmisi yerinde dönüşüm yapılarak sağlıklı binalara dönüştü. İnşallah olmaz ama olursa, yani en az Bursa ilçeleri içerisinde Gürsu'nun olacağına inanıyoruz.

Depremzede kardeşlerimiz için çok hızlı bir şekilde alan oluşturuyoruz

Bunun yanında, bir diğer çalışmamız da afet merkezinin yanında çadır alanı oluşturmak. Şu anda deprem bölgesinde binlerce konteynır var. Bu insanlar evlerine döndüklerinde, bu konteynırlar boşa çıkacak. Biz, o konteynırlardan bin tanesini Gürsu'ya getirelim ve hazır olsun istedik. Yazın burada mevsimlik işçi kardeşlerimiz var; yaklaşık 15 bine yakın mevsimlik kişi geliyor Gürsu'ya. Belki biraz daha fazla geliyor olabilir. Bunların konaklaması için orada değerlendirelim. Ama Allah muhafaza, bir deprem olduğu zaman da depremzede kardeşlerimiz için çok hızlı bir şekilde alan oluşturuyoruz." şeklinde sorularımızı yanıtladı.