Eylem Tok, Türkiye’ye iade edilecek

Mart ayında ehliyetsiz olarak kullandığı lüks araçla gece yarısı Murat Aci'ye çarparak ölümüne neden olan 17 yaşındaki oğlunu önce Mısır'a, ardından da ABD'ye kaçıran yazar Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için hazırlanan taslak metin gün yüzüne çıktı. Taslak metinde, Tok'un Türkiye'ye iade edilmesine yönelik detaylara yer verildiği belirtildi. Tok, 11 Eylül'de hakim karşısına çıkacak.

Rota oluşturuldu. Eylem Tok Türkiye'ye iade ediliyor

11 Eylül Çarşamba günü saat 14:15'te Boston'daki Massachusetts Bölge Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak olan Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceğine dair karar verilecek. Gazeteci Emrullah Erdinç, X hesabından Mehmet Sümer'in ulaştığı taslak raporunu paylaşarak, "Rota oluşturuldu. Eylem Tok Türkiye'ye iade ediliyor" ifadelerini kullandı. Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, 11 Eylül'deki duruşma öncesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Tok'un iadesini onaylaması için hazırladığı taslak karar metnini Hakim Donald Cabell'e sundu. Taslak metinde, Tok'un Türkiye'ye iade edilme gerekçeleri detaylı bir şekilde açıklandı.

Türkiye'ye iadesini onaylıyorum

VOA Türkçe'den Mehmet Sümer'in duyurduğu taslak karar, duruşmadan bir buçuk ay önce kamuya açık bir ortamda paylaşıldı. Karar metninde, hakimin Türkiye'den gelen delilleri yeterli bulduğu belirtilerek şu ifadeye yer verildi: "Kaçak olan Eylem Tok'un Türk Ceza Kanunu'nun 281'inci maddesine aykırı olarak delilleri yok etmek, saklamak ve değiştirmek; ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 283'üncü maddesine aykırı olarak suçluyu korumaktan Türkiye'ye iadesini onaylıyorum. ABD Dışişleri Bakanı tarafından iade ve teslim konusunda daha ayrıntılı bir karar verilinceye kadar kendisinin bu süre içinde gözetim altında tutulması için adli kolluk güçlerine teslim edilmesine karar veriyorum."