Esnek mesai geliyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve altı bakan tarafından açıklanan Yeni Orta Vadeli Program (OVP), çalışma modellerinde köklü değişiklikler öngörüyor. Pandemiyle birlikte hayatımıza giren uzaktan ve esnek çalışma modelleri, artık yasal çerçevede uygulanacak. Bu düzenlemeler, özellikle çalışanların verimliliğini artırmayı ve iş ile özel hayat arasında denge kurmayı hedefliyor. Sonuç olarak, daha dengeli ve verimli bir iş-yaşam dönemi başlayacak.

Yeni meslekler oluşması bu yönde tedbirler almayı da gerektiriyor

Sabah gazetesinde yayımlanan habere göre, teknolojik değişimlerle birlikte yeni mesleklerin ortaya çıkması, tedbir alınmasını zorunlu kılıyor. Artık bazı sektörlerin ortadan kalkmasıyla, geleceğin meslekleri ve çalışma biçimleri yerini alacak. Bu dönüşümle uyumlu mesleki eğitim ve çalışma yöntemleri geliştirilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program, sektörel dönüşümlere yönelik kapsamlı tedbirleri içeriyor.

Yeni Dönem

Yeni nesil çalışma modelleri kapsamında uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yaklaşımlar, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun düzenlemelerle desteklenecek. Bu düzenlemeler, kadın-erkek fırsat eşitliği ve iş-özel yaşam dengesini gözeterek, kamuda ve özel sektörde daha esnek ve kısa süreli çalışma imkânları sunacak. İş Kanunu'nda sosyal taraflarla gerçekleştirilecek değişiklikler ve ikincil mevzuat çalışmaları ile işgücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşümün işgücü piyasalarına etkileri analiz edilerek, uyum ve adil geçiş süreçlerine yönelik programlar hayata geçirilecek.

Çalışmak isteyenlere uygun alanlar açılacak

Orta Vadeli Program, yeni çalışma şekillerini hayata geçirirken, her yaş grubundan bireylerin aktif kalmasını sağlayacak tedbirler de getiriyor. Program, yaşı ne olursa olsun çalışmak isteyenlere uygun alanlar açmayı hedefliyor. Bu çerçevede, bireylerin istihdamda kalmasını ve becerilerini günümüz ihtiyaçlarına uyarlamasını destekleyen aktif yaşlanma yaklaşımı benimsenerek hayat boyu öğrenmeye katılım artırılacak. Ayrıca, hayat boyu öğrenmenin ekonomiye katkısını artırmak için müfredat analizi ve mevzuat güncellemeleri yapılacak.

2025'in ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor

Yeni nesil çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümlerle ilgili takvim de belirlendi. Buna göre kanun ile yapılacak olan uzaktan ve kısmi, geçici süreli çalışma, esnek saatli çalışma gibi yenilikler in 2025'in ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu konuda mevzuat değişikliği Meclis'e gelerek yasalaşacak. Yine 2025'in ilk çeyreğinde İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler sosyal taraflar ile diyalog halinde hayata geçirilecek.