Emeklinin gözü bu haberde!

Emeklilere bayram ikramiyesi, 2018 yılından bu yana yılda iki kez ödeniyor. Bu yıl da emekliler, mart ve haziran aylarında ikramiyelerini alacak. Ramazan Bayramı 30 Mart-1 Nisan tarihlerinde, Kurban Bayramı ise 6-9 Haziran’da kutlanacak. Emeklilerin ilk bayram ikramiyelerinin 28 Mart Cuma günü itibariyle hesaplarına yatırılması bekleniyor. Ancak, ödemelere dair kesin tarih Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanacak. Emekli ikramiyesi, 2018 yılında her bayram için 1000 TL, 2021’de 1100 TL, 2023’te 2000 TL ve 2024 yılında ise 3000 TL olarak ödenmişti.

Hangisinde ölüm aylığı daha yüksekse o dosya baz alınarak ödenecek

Bu yıl emekli olanlar da bayram ikramiyesinden yararlanacak. CNBC-e'den Hazal Ateş'in haberine göre; hem eş hem de anne-babadan ölüm aylığı alanlar, ikramiyelerini en yüksek ölüm aylığının alındığı dosyaya göre alacak. Örneğin, dul eş hem baba hem de kocadan aylık alıyorsa ve kocasından aldığı ölüm aylığı oranı %50, babasından aldığı ise %25 ise, ikramiye tutarı (her bayram için 4 bin TL olması durumunda) 2 bin TL olarak hesaplanacak. Yani, iki bayram için toplam 4 bin TL ödeme yapılacak. Emekliler ve maluller ikramiyeyi tam olarak alırken, eğer emekli vefat etmişse, hak sahibi olan eş ve çocuklar da bu ödemeden pay alacak. Ödemeler, hisse oranlarına göre dağıtılacak. Eğer vefat eden emeklinin aylığını yalnızca eşi alıyorsa ve hisse oranı %75 ise, eşin alacağı bayram ikramiyesi (4 bin TL olması durumunda) 3 bin TL olacak; iki bayram için toplamda 6 bin TL ödenecek. Eğer eşin %50, çocuklarının ise her biri için %25 hisse oranı varsa (4 bin TL olması durumunda), eşin alacağı ikramiye ilk bayramda 2 bin TL, çocukların alacağı ise 1’er bin TL olacak. Bu durumda, yılda 2 kez eşe toplam 4 bin TL, çocuklara ise 2 bin TL ödeme yapılacak.

Kişinin yüzde 50 oranında göremez olduğu tespit edilmişse 2000 lira bayram ikramiyesi ödenecek

Bayram ikramiyesi almak için herhangi bir başvuruya gerek yok. Emekli, malul, dul ve yetim aylığı alanların ikramiyeleri, aylık aldıkları hesaplara yatırılacak şekilde otomatik olarak ödeniyor. Ayrıca, iş kazası geçiren ve sürekli iş göremezlik geliri alanlara da bayram ikramiyesi verilecek. Bu ödemeler, kişinin sürekli iş göremezlik oranına göre hesaplanacak. Örneğin, iş göremezlik oranı yüzde 50 olarak belirlenen birine (4 bin TL ikramiye tutarı üzerinden) 2 bin TL bayram ikramiyesi ödenecek.

En düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya çıkarıldı

Emeklilerin 2025 yılı zamlı aylıkları hesaplara yatırılmaya başladı. SSK emeklileri 17 Ocak itibarıyla zamlı aylıklarını almaya başlarken, Bağ-Kur emeklilerinin ödemeleri ise 25 Ocak'tan itibaren hesaplara yatacak. Ayrıca, geçen hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni yasal düzenlemeyle en düşük emekli aylığı 14 bin 469 TL'ye çıkarıldı. Ancak Meclis, 28 Ocak’a kadar tatile girecek ve düzenlemenin Genel Kurul aşaması tatil sonrasına kaldığı için, en düşük emekli maaşları hesaplara 12 bin 500 TL olarak yatırılacak. Aradaki 1.969 TL'lik fark, yasal düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından şubat ayında hesaplara yansıtılacak.

SGK bankalarla görüşmeler yapacak

Emekli aylıklarıyla birlikte banka promosyonları da artış gösterdi. Bankalar, emeklilerin aldıkları aylıklara göre promosyon tutarlarını yeniden belirledi. Daha önce promosyon almış olan emekliler, mevcut sözleşmelerini iptal ederek yeni rakamlarla anlaşma yapma hakkına sahip. Promosyon tutarları 20 bin ile 24 bin TL arasında değişirken, SGK da bankalarla görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmelerin mart başında tamamlanması bekleniyor. SGK, her yıl bankalarla yapılan görüşmeler doğrultusunda aylık aralıklarına göre promosyon tutarlarını açıklıyor. Üç yılını dolduran emekliler, yeni taahhütname imzalayarak promosyonlarını alabiliyor. Bankalar ise SGK ile imzalanan protokolün üzerine çıkarak daha yüksek ödeme yapma inisiyatifine sahip.

Ödeme günleri