Emekli maaşları için sürpriz toplantı

Memura yapılan zamın ardından emekli maaşlarına yönelik zam tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Önümüzdeki günlerde milyonlarca emeklinin beklediği haber için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın bir araya gelmesi bekleniyor.

AK Parti yanıt arayışına girdi

AK Partili bir yetkili konuya ilişkin olarak, "Seyyanen zam emekli maaşları için mümkün görünmüyor; en düşük maaşları artırma yoluna gidilebilir" şeklinde açıklamalarda bulundu. Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %24,73 zam yapılacak. Memur emeklileri ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesaplarıyla %19,31 zam alacaklar. Kök maaşı 8 bin liranın altında olan emekliler ise 10 bin lira maaş almaya devam edecekler. Bu durumun tepki çekmesi üzerine AK Parti kurmayları, milletvekilleri ve yerel yönetimlerden gelen geri bildirimlere yanıt arayışına girdi.

Gözler 4 ismin yapacağı toplantıya çevrildi

İlk aşamada kök maaşların artırılması ve en düşük maaşın 12 bin lira seviyelerine çıkarılması üzerinde duruldu. Ancak uzun yıllar prim ödeyenlerle en düşük maaş alanlar arasındaki makasın daralması endişesiyle bu yönteme şüpheyle yaklaşıldı. Bunun yerine, 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında seyyanen bir zam yapılması önerildi. Bu şekilde makasın korunması ve en düşük maaş seviyesinin yükseltilmesi hedeflendi. Ancak bu formül, tüm SGK ve Bağ-Kur emeklilerine zam yapılması anlamına geldiği için Hazine ve sosyal güvenlik sistemine yüksek maliyetler getirebileceği düşünüldü. Bu çerçevede, hem kök maaş sorununu çözecek hem de Hazine'yi fazla zorlamayacak bir çözüm arayışının sürdüğü belirtildi. Şimdi gözler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın yapacağı toplantıya çevrildi.