Devletten 8 büyük reform!

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yılın son çeyreğinde yeni yasama dönemine adım atacak. Meclis'in gündeminde emekli maaşı sistemi, kamuda esnek çalışma, 3600 ek gösterge ve ev hanımlarına emeklilik gibi sosyal konularda yapılacak 8 büyük reform öne çıkıyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, hükümetin Orta Vadeli Program’da da belirttiği bu reformlar, yasal düzenlemelerle hayata geçirilecek ve milyonlarca vatandaşın hayatını etkileyecek.

Emekli Maaşları

Milyonlarca emekli ve çalışanı etkileyecek reformla, emekli aylık bağlama formülleri yeniden düzenlenecek ve karmaşık maaş sistemi sadeleştirilecek. Orta Vadeli Program'da da yer alan bu düzenlemeyle, sadece prime esas kazançlar değil, aynı zamanda çalışma gün sayısının da emekli aylığını etkilemesi sağlanacak. Bu değişiklikle, çalışanların sistemde daha uzun süre kalmaları teşvik edilecek; yüksek prim ödeyen ve uzun süre çalışan bireyler, daha yüksek emekli aylığı alacak.

İkinci Maaş sistemi

Orta Vadeli Program'da belirtilen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlara ikinci bir emekli maaşı fırsatı sunulacak. Bu yılın son çeyreğinde devreye girmesi beklenen sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) aracılığıyla hayata geçirilecek. Çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sunduğu emeklilik maaşına ek olarak, ikinci bir emekli maaşı veya toplu para alma imkanı elde edecek.

SSK-BAĞKUR

Yeni sistemin ilk etapta küçük esnaf için uygulanması planlanıyor. Bu düzenleme ile Bağ-Kur primleri, SSK primleri gibi 7200 güne çekilecek. Küçük esnaf, böylece 9 bin gün yerine 1800 gün daha az prim ödeyerek emeklilik yaşını 5 yıl öne çekme fırsatı yakalayacak.

2025'te yüksek maaş 

Gündemde uzun süredir tartışılan konu, emekli aylıklarında kullanılan güncelleme katsayısıyla ilgili. Enflasyon ve büyüme oranlarına göre hesaplanan bu katsayı, 2024'te daha yüksek bir değere ulaşacak. Bu durum, 2024'te emekli olanların 2025'e göre daha yüksek maaş almasını sağlayacak. İleride benzer sorunların yaşanmaması içinse, bu konuyla ilgili bir çalışma yapılması bekleniyor.

Çalışma günlerinde değişiklik

Dünya genelinde tartışılan çalışma günlerinin azaltılması meselesi Türkiye'de de gündeme geldi. Önerilen sistemle, özel sektörde haftalık 45 saat olan çalışma süresi 35 ya da 40 saate çekilebilir. Bu düzenlemede, 4 gün çalışma ve 3 gün tatil formülü öne çıkıyor.

3600 ek göstergeye yükseltilmesi söz konusu olacak

Görevdeki memurları ilgilendiren yeni düzenlemeyle, 1. Dereceye ulaşan tüm kamu çalışanlarının otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilmesi sağlanacak. Bu değişiklik, unvanlar arasındaki ek gösterge farklılıklarını ortadan kaldıracak ve yeni düzenleme yapılmasına gerek kalmadan otomatik sistem devreye girecek.

Ev kadınlarının sigorta primleri devletten

Ev kadınlarının sosyal güvence ve emeklilik hakkına kavuşmaları sağlanacak. Aile Koruma Paketi kapsamında, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Ayrıca, kadınlara çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve yaş şartında indirim gibi ek düzenlemelerin de ileride gündeme gelmesi bekleniyor.

Kamuda esnek çalışma saatleri

Özel sektörde çalışma saatlerinin düşürülmesinin yanı sıra, başta kamu sektörü olmak üzere esnek çalışma modelleri de uygulanmaya başlanacak. Orta Vadeli Program'da yer alan bu düzenleme ile memurlar esnek mesai saatlerinden yararlanabilecek ve uygun alanlarda uzaktan evden çalışma yöntemleri kullanılabilecek.